Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är du 18 år och vill resa gratis? EU ger bort 160 resekort till unga finländare

Från 2018
Barcelona
Bild: Mostphotos

Ett nytt EU-initiativ vill ge 18-åringar runtom i Europa möjligheten att upptäcka andra kulturer och hitta sig själva. EU kommer därför att dela ut resekort till omkring 15 000 ungdomar.

På tisdag (12 juni) klockan 13 finsk tid öppnas ansökningen till det nya EU-initiativet DiscoverEU. Tanken är att unga ska få chansen att upptäcka Europas mångfald och kulturrikedom.

– Utbildning är inte bara vad vi lär oss i klassrummet, utan också att bekanta sig med andra europeiska kulturer och traditioner, har EU-kommissionären för utbildnings- och ungdomsfrågor, Tibor Navracsics, tidigare sagt.

Idén till gratis interrail-biljetter knäcktes av tyska Vincent-Emmanuel Herr och Martin Speer som efter några års lobbande lyckades få Europaparlamentet med på noterna.

Resekorten gäller främst för resor med tåg, bus och färjor runtom i Europa. I undantagsfall är det också okej att flyga om det inte finns några andra möjligheter att ta sig från punkt A till B.

Upptäck fyra länder på 30 dagar

En del andra krav ställs också.

För att kunna ansöka om ett resekort måste du vara EU-medborgare och ha fyllt 18 år senast den 1 juli 2018 (född mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000).

Tågstation i Schweiz.
Bildtext Det är i första hand tåg som gäller som transportmedel.
Bild: Mostphotos

Resan måste starta mellan den 9 juli och den 30 september i år och pågå under högst 30 dagar. Du får dessutom bara besöka max fyra EU-länder som inte är ditt hemland.

Förutom att du i din ansökan ska berätta mera om vilken resa du vill göra, ska du också knåpa ihop en liten frågesport med fem frågor som har en koppling till Europaåret för kulturarv och olika EU-initiativ för unga. Ansökningen innehåller också en utslagsfråga som används för att rangordna de sökande.

Om du inte vill resa ensam kan du ansöka om resekortet i en grupp på högst fem personer.

Blir ambassadörer

De utvalda kommer samtidigt att bli ambassadörer för initiativet DiscoverEU och uppmanas därför att dela med sig av sin resa på sociala medier, alternativt hålla en presentation för ens egen skola eller kommun.

Antalet kort som delas ut i varje land beror på folkmängden, och i Finland kommer därför runt 160 stycken 18-åringar att få möjligheten att ge sig ut på ett sommaräventyr.

Ansökningen är öppen fram till den 26 juni klockan 13 och all information finns på Europeiska Ungdomsportalens webbsida.

Artikeln bygger på texten Haluatko EU:n rahoilla reilaamaan? Haku 18-vuotiaille alkaa tiistaina, lippuja tarjolla 160 suomalaisnuorelle, skriven av Yle Uutisets EU-korrespondent Petri Raivio, samt EU:s egen information.

Diskussion om artikeln