Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experterna eniga – videogranskning är rätt väg att gå: ”Undviker många bittra miner om stora beslut går rätt”

Från 2018
Videogranskning under en match
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Yle Sportens referenter och expertkommentatorer är överens om att videogranskning har många fördelar och att det kommer att hjälpa domarna i fotbolls-VM. De tror också att domarna kommer att hålla en bra nivå i mästerskapet.

Vid VM i Ryssland kommer domarna för första gången i ett stort mästerskap att ha hjälp av videogranskningsteknologin VAR. Teknologin testades förra sommaren i Confederations Cup och har även införts i en del ligor.

Yle Sportens referenter och expertkommentatorer ser också VAR som en fördel i det stundande mästerskapet.

Sebastian Strandvall, expertkommentator:

– Videogranskning är bra. Det är väldigt synd om matcher avgörs på grund av felaktiga beslut. Känslorna är lite tudelade: ska man stoppa spelet och kolla på video? Jag tror ändå att det är ett bra redskap för domarna om det används rätt. Vi undviker många bittra miner om stora beslut går rätt.

Jani Lyyski, expertkommentator:

– Nyheter skrämmer alltid lite grann och det blir en liten hajp då man plockar fram nya regelverk. Men det här kommer. Vi ser det i andra stora sporter som amerikansk fotboll där teknologin är avancerad. Det är bara att anpassa sig. Jag väljer att se det som en möjlighet för det kommer mer av den här varan i framtiden. Det är jag övertygad om.

Videogranskning under en match
Bildtext Domare följer med matcherna på distans i ett rum i Moskva och bistår huvuddomarna med hjälp.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jonatan Johansson, expertkommentator:

– En möjlighet – om det används rätt! Vi testade ju på det i FA-cupen här i England och jag tyckte inte om det. Jag tycker om principen, att domaren har hjälp. Till exempel mållinjetekniken, den ska till 100 procent vara med. Snabba situationer, som snabbt kan kollas med hjälp av VAR, helt enkelt. Men det som hände i praktiken var att det inte fungerar, speciellt för de som sitter på läktaren.

– För tv-tittare är det ju inte hela världen men kommunikationen mellan domarna och publiken måste bli bättre. Jag är rädd för att det blir lite farsaktigt. Så blev det i vissa FA-cupmatcher där alla mål kollades. Det dödade glädjen lite. Men jag är absolut för videoteknik. Det handlar ändå om situationer som kan vända en hel match och till och med hela VM. Men samtidigt hoppas jag att man lärt sig av sina misstag.

Jessica Lagerblom, expertkommentator:

– Videogranskning har sina fördelar, absolut. Det är ändå så mycket som man inte ser. Var drar man gränsen, vad allt tittar man på? En möjlighet är att i fortsättningen ge hårdare straff i efterhand för vissa förseelser. Kan man dela ut hårdare straff i efterhand kan det ha förebyggande effekt.

Marianne Miettinen, expertkommentator:

– Videogranskning kommer att vara viktigt.

Jens Mattfolk, expertkommentator:

– Det får vi se som en möjlighet. Jag hoppas att domarna kan använda det smidigt och när VM summeras kan vi konstatera att VAR hjälpte domarna att få de avgörande händelserna rätt och inget land behöver känna sig bortdömt.

En domare tittar på en videoupptagning
Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Christoffer Herberts, referent:

– Eftersom jag tycker att hjulet och elektriciteten har varit välkomna nymodigheter är jag naturligtvis en vän av VAR också. Det går väl som det brukar: 90 procent av tweetarna under VM kommer att handla om hur förkastligt hela systemet är. Efter turneringen skrivs det sedan i förbifarten att 90 procent av VAR-användningen gick helt rätt och förhindrade grova felbedömningar.

Antti Koivukangas, referent:

– VAR är absolut en stor möjlighet för internationell fotboll, även om risken för otydlighet och misstolkningar kvarstår. Fifa har inför mästerskapet gjort ett styvt jobb med att på ett transparent sätt visa hur det hela fungerar, och jag tror och hoppas att VAR-domarna kommer att påverka utgången av VM-turneringen i rätt bemärkelse.

Videogranskning under en match
Bildtext VAR användes under Confederations Cup förra sommaren.
Bild: /All Over Press

Janne Isaksson, referent:

– Jag tror på tekniska hjälpmedel och att det är rätt väg att gå för att hjälpa domarna. Dessvärre har VAR hittills verkat beklagligt halvfärdigt med flera brister och frågetecken. Framför allt hoppas jag på att VAR (och därigenom domararbetet) inte kommer att vara en av de främsta sakerna vi minns från detta VM. För i så fall tror jag att det beror på ett VAR-fiasko.

Chriso Vuojärvi, referent:

– Jag är en stor förespråkare. Den bästa aspekten med VAR är att fuskare och filmare lättare åker fast. Det betyder i sin tur att tröskeln att fuska och filma blir högre. Suveränt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Hur är nivån på domarna?

I stora mästerskap riktas också fokus mot domarna. I tidigare turneringar har domarna skött sig bra men hur tror då experterna och referenterna att sommarens rättskipare kommer att klara sig?

Sebastian Strandvall, expertkommentator:

– Jag hoppas att de som alltid håller en hög och jämn nivå. Jag har inte koll på vilka domare som kommer till mästerskapet förutom att svensken Jonas Eriksson inte fick plats. Tar han inte en plats så måste det tyda på att nivån är hög. Förhoppningsvis blir det inga kontroverser. Jag hoppas på ett rent och bra mästerskap.

Jani Lyyski, expertkommentator:

– Domarnivån har gått framåt väldigt mycket. Inte minst de assisterande domarna lyckas döma korrekta offside i väldigt svåra situationer. Domarnivån har varit bra i de senaste turneringarna.

Domaren Nestor Pitana
Bildtext Néstor Pitana är en av domarna i VM.
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Jonatan Johansson, expertkommentator:

– Jag tycker att det är intressant hur det i VM samlas domare från hela världen. De gör ju sitt bästa för att domarlinjen ska vara konsekvent, men det händer nog väldigt sällan. Men jag tycker det är en del av charmen. Men sen är det viktigt att alla klarar av tempot med toppnationerna.

– Det har tidigare varit ett problem för vissa av domarna som inte vecka ut och vecka in dömer i toppligorna. Men domare utvecklas hela tiden. Själv var jag domare som junior så jag vet hur svårt det är.

Jessica Lagerblom, expertkommentator:

– Jag tycker att domarna har en svår uppgift och spelarna gör det inte lättare för domarna. Vi tv-tittare har det ganska lätt med reprisbilder. Domarna har ofta omänskliga uppgifter. De håller en hög nivå men farten börjar bli så hög att det är omöjligt att se allt.

– Jag inser att de bara är människor som inte kan se allt. Med tanke på hur mycket spelarna filmar och gör fuffens gör det inte uppgiften lättare.

Christoffer Herberts, referent:

– Domarna kommer att fixa det alldeles utmärkt.

Domaren Björn Kuipers
Bildtext Björn Kuipers är Hollands representant i VM.
Bild: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Antti Koivukangas, referent:

– När det handlar om VM är jag alltid mer orolig än vanligt för stora kast i nivån. Den mediala rapporteringen inför mästerskapet har också vittnat om en mer sårbar domarkår än vad vi är vana vid i Europa.

– Ibland när man refererar Champions League kan man tycka att det är samma ansikten vecka ut och vecka in, men förklaringen är enkel: de bästa dömer. Så är nödvändigtvis inte fallet vid VM-slutspel, där politiken spelar en större roll än vad den borde få göra.

Chriso Vuojärvi, referent:

– Domarna har skött sig med den äran i de senaste storturneringarna. Tror och hoppas att det fortsätter. VM-historien har lärt mig att man inte ska döma ut rättsskipare från mindre fotbollsländer.

– Inför VM i Sydafrika höjde jag ögonbrynen då jag såg att uzbeken Ravshan Irmatov skulle döma öppningsmatchen. Mina förutfattade meningar kom på skam. Irmatov var turneringens bästa domare.

Diskussion om artikeln