SSAB om möjligheten att lägga ned fabriken i Lappvik: Små investeringar är inget framtidslöfte
När en stor koncern som SSAB funderar på framtiden är en fabrik inte det man lägger fokus på, säger Kari Väliaho som ansvarar för hela rörsidan vid SSAB.
- Det är så att vi tittar på rörproduktionen som helhet, inte enbart på Lappvik.
Koncernen uppgav på måndagen (11.6) att rörprodukterna står inför en omorganisering. Samarbetsförhandlingar inleds i vanlig ordning i Lappvik och de gäller hela personalen.
Rent tekniskt är överlappningarna rätt så stora
Det ovanliga var att SSAB i måndags också uppgav att hela Lappvikfabriken kan stänga som ett resultat av omorganiseringen.
Överlappningar i produktionen kan drabba Lappvik värst
Väliaho poängterar att inga beslut ännu är tagna utan diskussionen och planeringen har nu kommit i gång.
Men i pressmeddelandet nämns inga andra än fabriken i Lappvik som nedläggningshotade?
- Det finns en liten överlappning i produktionen mellan Lappvik, Tavastehus och Pulkkila. De här tre rörverken har samma typ av produktion. Därför tittar vi mest på den helheten.
De största överlappningarna finns mellan fabrikerna Lappvik och Tavastehus - förändringarna kan därför främst gälla just Lappvik, medger Väliaho.
Rörfabrikerna i Oulais och Toijala är däremot unika så deras produktion överlappar inte med det som andra SSAB-enheter gör, förklarar Väliaho.
Hur stora är då överlappningarna i produktionen mellan Lappvik och Tavastehus?
- Det är svårt att säga. Vi har också styrt produktionen så att en del koncentrerats till Lappvik och annat till Tavastehus. Men rent tekniskt är överlappningarna rätt så stora.
Finns det siffror på hur mycket det sparar om Lappvik stänger?
- Det är alldeles för tidigt för sådana siffror.
Inga helt nya diskussioner?
Väliaho sticker inte under stol med att Lappvikfabrikens framtid har varit under lupp en längre tid, redan innan SSAB tog över som ägare.
- Genom åren, redan under Rautaruukkis tid, har det diskuterats. Men nu har den intensiva perioden börjat för några månader sedan.
Tidtabellen är ännu öppen. Första mötet inom ramen för samarbetsförhandlingarna hålls på måndag (18.6). Då avgörs hur lång tid förhandlingarna kan ta.
Investeringar ingen framtidsgaranti
Anställda i Lappvik verkar överraskade av dagens beskeddå fabriken alldeles nyligen har anställt ny personal och investerat i automatik.
Hur går det ihop med planer att lägga ned hela enheten?
- Vi har gjort små investeringar vid olika enheter. Hela tiden måste vi investera. Men nu måste vi titta på framtiden och besluta hur hela produktionsapparaten ska se ut i framtiden. Det handlar om en mer långsiktig planering.
”Normal informationsgång”
De anställda vid fabriken i Lappvik har fått information om samarbetsförhandlingarna och fabrikens situation via medierna.
Vad beror det på att ni lade ut ett pressmeddelande innan ni informerade era anställda?
- Vi informerade förtroendemännen samtidigt. Och nu har vi personalinfo, uppger Väliaho i Lappvik där han var tidigt på måndag eftermiddag.
Men uppenbarligen har informationen inte nått ut till dem som jobbar här?
- Vi informerar så mycket vi kan. Vi kan inte informera alla 115 som jobbar i tre skift. Så en del får informationen via medierna.
Även huvudförtroendemannen säger att han fick informationen via medierna.
- Vi försökte nå honom. Vi har skickat inbjudan tidigare. Vi ringde honom flera gånger. Men han ville stanna hemma. Han hade haft nattskift och var därför hemma.
Så du tycker att informationsgången var helt normal?
- Ja, den har varit helt normal. Inga konstigheter.
Artikeln baserar sig på en intervju som redaktör Minna Almark har gjort.