Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Grönt ljus för en ny bro och 15 000 invånare i Hirvensalo i Åbo - efter en lång armbrytning

Från 2018
Bro över Långvattnet till Hirvensalo och Åbo centrum.
Bildtext I nuläget går en fyrfilig bro till Hirvensalo - men den nya planen ger en möjlighet att bygga en bro till.
Bild: Yle/Jesper Alm.

En ny bro över Långvattnet mellan Hirvensalo och Uittamo kan bli verklighet i framtiden. Det beslöt stadsfullmäktige i Åbo på sitt möte på måndagen efter en lång diskussion, flera anföranden och en omröstning.

Det var främst Vänsterförbundets ledamöter som försökte övertyga fullmäktigesalen om att man ska stryka bron ur planen. Trots de många anförandena röstade fullmäktige för att godkänna delgeneralplanen, där också bron ingår.

Frågan har väckt en hel del diskussion i Åbo och har delat åsikter bland invånare i flera år.

Delgeneralplanen för Hirvensalo med en reservation för en ny bro mellan Hirvensalo och Uittamo i framtiden, bordlades under förra mötet.

Höstig strand vid Långvattnet på Uittamosidan i Åbo.
Bildtext Enligt planerna kunde bron stå här, mellan Hirvensalo och Uittamo.
Bild: Yle/Jesper Alm.

I planen ingår också möjligheten att bygga bostäder på upp till 15 000 nya invånare på Hirvensalo.

Förslag: ingen bro och inte en så stor ökning i antalet invånare

Vänsterförbundets Elina Sandelin föreslog under mötet att delgeneralplanen godkänns men med ändringar: att reservationen för den nya bron stryks och att invånarmängden på öarna Satava, Kakskerta och Hirvensalo inte överskrider 20 000.

Sandelins förslag fick understöd av Sannfinländarnas Mikael Miikkola.

- Det egentliga problemet är inte den nuvarande bron till Hirvensalo, utan trafiken på Skolgatan, Allégatan, Stålarmsgatan och i Martinsbacken, sade en kritisk Miikkola (Sannf).

Frågan delade De gröna.

Partiets ledamot Mikaela Sundqvist ställde sig mycket kritisk till planerna på en ny bro och hur den påverkar naturen och miljön både i Hirvensalo och i Uittamo.

- Den nya bron skulle inte bara påverka naturen i Hirvensalo, utan orsakar störningar också i Uittamo och Martins. Om invånarmängden ökar så här mycket så kräver räddningsmyndigheter att det måste finnas en bro till. Då är det inte längre i politikernas händer, sade Sundqvist.

En gärsgård vid en åker
Bild: Yle/Kati Grönholm

Samtidigt meddelade flera ledamöter från De gröna att de är för planen, eftersom den nya delgeneralplanen endast möjliggör bygget av en bro i framtiden och att man inte nu fattar ett beslut om att bygga en.

Politikerna kan i ett senare skede ta ställning till en eventuell bro och vilka utredningar som då ska göras.

- En bro kunde vara en del av ett fungerande trafiknät i Hirvensalo, sade Jukka Vornanen (Gröna).

Satsning på kollektivtrafik ett alternativ

Samlingspartiets Kaija Hartiala, som röstade för delgeneralplanen, ställde sig också kritisk till en ny bro och meddelade att hon inte förstår poängen med en bro. Hartiala ansåg att en tunnel skulle vara en bättre lösning.

- Om Hirvensalo byggs ut för alla de här invånarna så är jag för en ny bro, för annars ökar trafikmängden i Martins ytterligare och skolvägen blir än igen otryggare för eleverna i exempelvis Martin koulu och Braheskolan, sade i sin tur Taru Pätäri (SDP).

De grönas Katri Sarlund var också en av dem som förespråkade den nya delgeneralplanen med bron.

- Om vi gör rätta beslut gällande kollektivtrafiken så är vi kanske av den åsikten att det behövs en bro för kollektivtrafiken istället. Själv skulle jag vara beredd på att jobba för det, sade Katri Sarlund från De gröna.

I omröstningen förlorade Sandelins förslag om att stryka bron ur planen med klara siffror, 48 -18. En ledamot, SFP:s Nicke Wulff, röstade blankt.

De som röstade för en plan utan bro var Vänsterförbundet och Sannfinländarna samt ett par ledamöter från De gröna, medan Samlingspartiet, SDP, SFP, Centern och största delen av De gröna röstade för den föreslagna planen.

Diskussion om artikeln