Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Singapore: Historisk handskakning öppnar vägen för fred mellan USA och Nordkorea

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 09:09.
Kim Jong-Un och Donald Trump skakar hand.
Bildtext Den historiska handskakningen före de två ledarna träffades i enrum med bara var sin tolk närvarande. Vi kommer att ha ett fint samtal och ett förträffligt förhållande, konstaterade Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva / Saul Loeb

Det historiska ögonblicket inträffade några minuter över klockan 9 lokal tid (klockan 4 finsk tid).

Ledarna för två långvariga fiender som aldrig slöt ett fredsavtal efter Koreakrigets slut år 1953, skakade hand, log och såg varandra i ögonen på hotell Capella på ön Sentosa i Singapore.

Både Donald Trump och Kim Jong-Un verkade an aning nervösa och det var ett stelt och formellt ögonblick jämfört med de glädjescener som omvärlden bevittnade då Kim träffade Sydkoreas president Moon Jae-In den 27 april i stilleståndsbyn Panmunjom.

Trump sade inför toppmötet att han inom en minut vet var han har Kim Jong-Un och om den nordkoreanska ledaren verkligen är redo att nedrusta.

- Jag mår verkligt fint, vi kommer att ha ett fint samtal och ett förträffligt förhållande, jag tvivlar inte på det, konstaterade Trump, då ledarna skakade hand framför en rad amerikanska och nordkoreanska flaggor.

Många mänskor i världen kommer att tro att det här är som en science fiction film

Kim Jong-Un
Kim Jong-un håller handen på Donald Trumps arm.
Bild: AFP / Lehtikuva /Saul Loeb

Redan det var en stor seger för Kim som vill bli betraktad som en legitim statsman och en jämbördig förhandlingspart.

- Det var inte lätt att komma hit. Det fanns hinder i vägen men vi övervann dem, sade Kim då ledarna satte sig ner i hotellets bibliotek för ett kort samtal på tumanhand.

När Kim och Trump gick in till biblioteket efter handskakningen, hörde journalister hur Kim jämförde mötet med en film.

- För många människor i världen är det här som en form av fantasi eller en science fiction film, konstaterade Kim.

Därefter anslöt sig ländernas delegationer som bestod av bland andra utrikesministrarna Ri Yong-Ho och Mike Pompeo samt
ledarnas närmaste medarbetare, Vita husets stabschef John Kelly och Nordkoreas förre spionchef Kim Yong-Chol.

- Om vi arbetar tillsammans så får vi det gjort, sade Trump då delegationerna hade suttit sig ner.

- Det kommer att förekomma utmaningar framledes, men vi kommer att arbeta med Trump, försäkrade Kim innan journalisterna föstes ut ur rummet.

Anmärkningsvärt är att även Kim Jong-Uns lillasyster Kim Yo-Jong ingår i Nordkoreas delegation i Singapore, precis som hon gjorde under toppmötet i Sydkorea, men hon deltog inte i de officiella samtalen på Sentosa även om hon var på plats i toppmöteshotellet.

Förhandlingarna avbröts för en arbetslunch vid halv tolvtiden lokal tid. På menun fanns både potatis och ris med betoning på asiatiska läckerheter som inlagda koreanska gurkor och sötsurt krispigt griskött.

Däremot bjöds det inte på hamburgare, Trumps favroitmat.

Efter lunchen verkade ledarna mycket mer avslappnade än tidigare och Trump konstaterade att "samtalen har löpt bättre än någon hade kunnat föreställa sig."

Nedrustning men inte mänskliga rättigheter

Trump och Kim har inte mycket tid för överläggningar enligt den officiella tidtabellen.

Diskussionerna beräknades pågå en halv dag och de skulle avslutas med en slutdeklaration som visar om länderna gjorde konkreta framsteg i Singapore.

Enligt den officiella tidtabellen skulle Kim Jong-Un flyga hem redan vid tvåtiden men så kommer inte att ske, medan Trumps flyg lämnar Singapore vid sjutiden tisdag kväll (vid tretiden finsk tid).

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump.
Bildtext Efter ett möte i enrum fortsatte de två ledarna att diskutera med rådgivare närvarande.
Bild: EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH EDITORIAL USE ONLY

Samtalen koncentrerades på nedrustningsfrågor; vad Nordkorea är berett ett göra i utbyte mot amerikanska säkerhetsgarantier och sanktionslättnader.

Bland andra FN och internationella människorättsorganisationer har krävt att även människorättsförhållanden i Nordkorea tas upp men det är sannolikt för känsligt och något som USA under Trump inte prioriterar i relationer med andra länder.

Tar minst tio år ett nedrusta

Amerikanerna har visserligen tonat ner sina krav inför mötet, men de kräver fortfarande i slutändan en verifierbar nordkoreansk kärnvapennedrustning även om de verkar beredda att rucka på tidtabellen enligt nordkoreanska önskemål.

Nordkorea kräver för sin del stegvisa amerikanska eftergifter vilket skulle innebära en lång och försiktig förhandlingsprocess som kan ta flera år.

Det är oklart hur mycket ledarna själva beslutar om vid toppmötet eftersom deras medarbetare har förhandlat i flera veckor om en slutdeklaration och förhandlingarna fortsatte in i det sista här i Singapore.

Enligt amerikanska källor har man inte lyckts överbrygga klyftan mellan länderna. Man har alltså inte funnit en gemensam syn på vad nedrustning på den koreanska halvön egentligen innebär.

För USA och Trump innebär det helt enkelt att Nordkorea gör sig av med sina kärnvapen, kärnanläggningar och långdistansmissiler som kan hota det amerikanska fastlandet medan Nordkoreanerna ser allt som en regional helhet.

De vill att USA:s såkallade kärnvapenparaply över Sydkorea (och Japan) avlägsnas och att de amerikanska styrkorna i Sydkora dras bort om och när man sluter ett fredsavtal.

De amerikanska styrkorna är ju i Sydkorea med FN-mandat och om kriget upphör formellt så finns det inte längre något sådant mandat.

Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti
Bildtext Nordkoreas senaste provskjutningar sades vara test på missiler som kan nå amerikanska mål.
Bild: EPA-EFE/KCNA

Den amerikanska kärnfysikern Siegfried Hecker som har fått se nordkoreanska kärnanläggningar, tror att det tar minst tio år att nedmontera anläggningarna.

Det första problemet är enligt Hecker att slå fast exakt hur stort det nordkoreanska kärnprogrammet är och hur många anläggningar det finns.

Hecker tror att det finns minst 140 sådana anläggningar i Nordkorea och USA:s främsta uppgift i Singapore blir därför att kräva en fullständig, öppen redogörelse för kärnvapenprogrammet, något som även Hecker betvivlar att Nordkorea är redo att göra.

Trump i svår sits på grund av Iran

Trump har försäkrat att han är beredd att lämna förhandlingarna om han inte får som han vill, men han vill knappast ha ett annat toppmötesfiasko så kort efter det misslyckade och oeniga G7-toppmötet i Kanada med USA:s närmaste allierade.

Trump måste också få till stånd ett verkligt "förträffligt" avtal som han har utlovat efter att han rev upp kärnavtalet med Iran.

Avtalet med Iran gav den Internationella atomenergiorganisationen IAEA full insyn i landets kärnanläggningar, något som IAEA bara kan drömma om i Nordkorea som lämnade ickespridningsavtalet om kärnvapen år 2003.

Trump skriver under dokument gällande att dra sig ur Iranavtalet.
Bildtext Donald Trump drog USA ur kärnkraftsavtalet med Iran, trots att Iran hade följt avtalet till punkt och pricka.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Man bör också komma ihåg att Nordkorea borde återansluta sig till IAEA för att inspektioner alls skall bli möjliga.

Trump var särskilt kritisk mot att avtalet med Iran inte gav omvärlden möjlighet att inspektera landets militäranläggningar.

Men det verkar fullständigt otänkbart att Nordkorea skulle tillåta sådana inspektioner nu eller ens långt i framtiden.

Svenska Yle följer med och rapporterar längs hela dagen från Singapore.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un möts i Singapore - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln