Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump och Kim Jong-Un undertecknade deklaration i Singapore - "Heltäckande avtal tar sikte på nedrustning"

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 12:01.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un möts i Singapore - Spela upp på Arenan

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har undertecknat en slutdeklaration efter toppmötet i Singapore.

Deklarationen är enligt Trump heltäckande och kommer att inleda en nedrustningsprocess inom kort.

- Det här är ett mycket viktigt och rätt heltäckande dokument, sade Trump som berömde Kim flera gånger under och efter toppmötet.

- Vi hade en förträfflig dag och vi lärde oss mycket om varandra. Han är en mycket begåvad man och jag lärde mig hur mycket han älskar sitt land, sade Trump som i sin kännspaka stil flera gånger använde ordet fantastisk.

Han gav också en känga åt medier och analytiker som enligt honom inte trodde att detta var möjligt.

Kim var inte riktigt så entusiastisk, men han tackade Trump för att mötet blev möjligt.

- Vi har haft ett historiskt möte och vi beslöt att lämna det förgångna bakom oss. Världen kommer att bevittna en stor förändring försäkrade Kim.

Texten är om möjligt ännu tunnare än de flesta skeptiker förutspådde

Robert Kelly, professor
Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att de undertecknat deklarationen i Singapore.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att de undertecknat deklarationen i Singapore.
Bild: AFP / Lehtikuva

Därefter undertecknade ledarna dokumentet och skakade hand än en gång.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo assisterade presidenten vid underteckningsceremonin medan Kims yngre syster Kim Yo-Jong utförde samma uppgift för sin storebro.

Detta trots att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är på plats i Singapore och deltog i de officiella förhandlingarna i hotell Capella på ön Sentosa.

Trump lovade också att "absolut" bjuda in Kim till Vita huset och sade att de ännu kommer att träffas "många gånger."

I presskonferensen som Trump höll efter toppmötet gav han ännu en gåva åt sin nyfunna vän Kim Jong-Un, då han lovade ett slut på USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar som alltid har irriterat nordkoreanerna.

- De är ärligt talat provokativa och kostar oss enorma summor pengar, konstaterade Trump inför häpna åhörare.

En gåva åt Kim

Dokumentet som hädanefter antagligen kommer att kallas Singaporedeklarationen, är som väntat rätt vagt formulerat och det bekräftar uttalanden som bägge ledare har gjort redan tidigare.

Deklarationen slår bland annat fast att "President Trump förbinder sig att ge säkerhetsgarantier åt Demokratiska Republiken Korea (Nordkorea) och ordförande Kim Jong-Un bekräftar på nytt sitt bestämda och fasta åtagande för en fullständigt kärnvapenfri Koreansk halvö."

Dokumentet bekräftar också åtaganden i den så kallade Panmunjomdeklarationen från det koreanska toppmötet den 27 april, då Kim Jong-Un oh Sydkoreas president Moon Jae-In lovade att arbeta för en kärnvapenfri halvö.

President Trump visar upp det dokument han och Kim undertecknat i Singapore.
Bildtext President Trump visar upp det dokument han och Kim undertecknat i Singapore.
Bild: AFP / Lehtikuva

Singaporedeklarationen innehåller också löften om att USA och Nordkorea åtar sig att repatriera kvarlevor av identifierade soldater som dödades under Korekriget, vilket är en av förutsättningarna för ett fredsavtal mellan USA och Nordkorea.

Deklarationen säger inget konkret om missiler, kärnanläggningar eller hur den förmodade nedrustningsprocessen fortsätter och den slår inte fast vilka säkerhetsgarantier eller sanktionslättnader Nordkorea eventuellt kan räkna med.

Trump fördes bakom ljuset?

De första reaktionerna bland de flesta experter är att Trump fördes bakom ljuset precis som väntat, eftersom han ville att mötet skulle lyckas utan att sätta sig in i detaljerna.

- Texten är om möjligt ännu tunnare än de flesta skeptiker förutspådde. Jag trodde att Trump skulle få något konkret som missiler eller att någon anläggning skulle stängas, skrev professor Robert Kelly vid det Nationellla universitetet i Pusan i Sydkorea på Twitter.

Det verkar alltså som om Kim fick ut allt vad han ville från toppmötet; USA:s och omvärldens erkännande som en jämbördig förhandlingspart och statsman, utan att han behövde ge något nytt konkret i gengäld.

Kim Jong-Un och Donald Trump innan Kim lämnar toppmötet i Singapore.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han har ju redan lovat att inte utföra nya missil- eller kärnvapentest och han har förstört största delen av provområdet Punggye-ri där Nordkorea har utfört sina sex kärnvapenprov som började år 2006.

Han kan också glädja sig åt att både Kina och Ryssland har börjat lätta på stränga FN-sanktioner som tack för hans förhandslingsvilja.

De få vänner som Nordkorea har, exempelvis Kambodja, kan fortsätta sitt samarbete med Pyongyang utan att för tillfället behöva oroa sig alltför mycket för allvarliga följder som amerikanska motåtgärder.

Kina hyllar toppmötet som historiskt

Nordkoreas främsta bundsförvant Kina hyllar toppmötet och kallar det historiskt.

- Det faktum att de två ledarna kunde sitta tillsammans som jämbördiga parter har en viktig och positiv betydelse, vilket skapar ny historia, konstaterade utrikesminister Wang Yi i Peking.

Han tillade att lösandet av kärnvapenfrågan är A och O på den Koreanska halvön, men att det samtidigt behövs en fredsmekanism för att man skall kunna lösa Nordkoreas oro för sin säkerhet.

Kim Jong-un och Donald Trump lämnar underteckningsceremonin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är antagligen en hänvisning till att Kina också undertecknade stilleståndsavtalet efter Koreakriget år 1953 och att Kina därför måste vara med på ett hörn om USA och Nordkorea faktiskt undertecknar ett fredsavtal.

Kinas utrikesministerium har redan ifrågasatt de rådande sanktionerna mot Nordkorea. Kina och eventuellt även Ryssland, förväntas därför inom kort be formellt om sanktionslättnader i FN:s säkerhetsråd.

Det innebär att Trumps "maximala sanktionstryck" mot Nordkorea redan håller på att uppvisa sprickor efter toppmötet i Singapore.

Diskussion om artikeln