Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommarens enkla tips för att undvika markbrand: Tänk efter före

Från 2018
Terräng som är svart efter att ha brunnit. I bakgrunden syns en brandman.
Bild: Västra Nylands räddningsverk

Det torra nästan regnfria sommarvädret har bidragit till både mindre och större markbränder. Tänk efter före är ett bra tips för att undvika en brand.

Utrusta dig med en vattentank eller skumsläckare så är du förberedd om olyckan är framme, rekommenderar Johan Träskman från Ingå FBK.

På en månad har Ingå FBK fått rycka ut till fyra markbränder. En av bränderna var ute på en holme där någon hade bestämt sig för att grilla fisk.

Hur bra är folk på att tänka efter före och undvika att grilla eller annars göra upp eld när det är så torrt som det nu är?

- Det varierar. Den stora majoriteten följer väl ändå med och förstår att man inte kan.

Johan Träskman
Bildtext Johan Träskman är styrelseordförande för Ingå FBK och ordförande för Västra Nylands brandkårsförbund.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Förbered dig också på vad du ska göra om du misslyckas och det börjar brinna, tipsar Träskman.

- Nu har vi ju hötider till exempel och det jobbas i skogen. Ta då med extra brandsläckare eller försök få med en extra tank med vatten så man hastigt kan släcka själv. Det tar ändå tid innan brandkåren kommer.

I det stora hela gäller det att följa med och vara medveten om torkan också när man till exempel tänder eld i bastuspisen på stugan eller kör omkring med sin gräsklippare i torrt gräs.

Just i dag, den 12 juni, regnade det en aning på morgonen på många håll i Västnyland, men med så små mängder vatten är risken för brand fortfarande lika stor, säger Träskman.

- Det är så obetydliga mängder så det har nog ingen betydelse. På eftermiddagen lovade de sol och vind så då är allt tillbaka till noll.

Risken för markbränder är stor

6:29

Diskussion om artikeln