Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Barndomsminnen till salu på loppmarknader - men vad blir kvar då allt säljs?

Från 2018
Leksaker och statyer är värda många dollar, eller euro, hur man vill.
Bild: YLE/Catariina Salo

Att återanvända och köpa begagnat är bra för plånboken och för miljön. På loppmarknader finns ett stort utbud av leksaker och barnkläder. Men är vi för ivriga i vår strävan att sälja, att inte spara på hög? Vad kommer våra barn att ha kvar från sin barndom, då allt värt att säljas har sålts?

På en loppmarknad i utkanten av Vasa strosar Jan-Ove Nyberg runt med sin fru. De tittar på leksaker, böcker och kläder som kan funka till sönerna.

Jan-Ove säger att de inte är några storhandlare och att det nog är mest han som går på loppis.

Att spara är viktigt

- Lego intresserar och vissa gamla saker som man hade själv som barn. Det är givande att leka med barnen om det är någon leksak eller pryl som man själv associerar till.

Jan-Ove Nyberg
Bildtext Jan-Ove Nyberg från Karperö, Korsholm, strosar gärna runt på loppmarknader
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Jan-Ove säljer ibland på loppmarknader, främst barnkläder. Men han tycker att det är viktigt att också spara.

- Saker som hänger ihop med ett speciellt minne sparar vi. Och vi smyger inte iväg några grejer, utan vi sparar och säljer i samförstånd med barnen.

Loppmarknader är nostalgi

Jan-Ove har själv sparat en del från sin barndom och vill att också hans barn ska spara och bevara.

- Nog ska de också spara något från sin barndom så de associerar till gamla minnen och till hur det var då de var små. Det är en viktig del av människan.

En blå cykelhjälm i frigolitmaterial
Bild: privat/Jan-Ove Nyberg

Jan-Ove tycker att det är väldigt nostalgiskt att gå på loppmarknader. Ibland dyker det upp saker som väcker negativa känslor. Som en cykelhjälm.

- Det var en sån jag hade då jag gick i lågstadiet. Jag var den första som hade cykelhjälm och den var köpt i Sverige. Den var precis likadan som min, samma färger och helt i styrox. Nej, jag köpte den inte. Jag blev mobbad för cykelhjälmen!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln