Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Teater får internationellt pris för jämställdhet

Från 2018
Jan-Christian Söderholm , Dennis Hansson, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd.
Bildtext En av pjäserna som lades upp på Wasa Teaters stora scen 2017-2018 var Pelle Svanslös.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

Wasa Teater får som enda teater i Finland det internationella priset 50/50 Applause Award 2018. Teaterchef Åsa Salvesen är glad eftersom teatern haft en medveten strategi att jobba för mångfald på alla plan.

- Det gläder mig att Wasa Teater utmärker sig i det här sammanhanget eftersom det är en medveten strategi att arbeta för mångfald på alla plan gällande pjäser, anställningar, marknadsföring och så vidare, säger Åsa Salvesen på Wasa Teater i ett pressmeddelande.

- Dessutom hör vi också till de få teatrar i Finland som har en jämn fördelning beträffande manliga och kvinnliga regissörer, säger Salvesen.

Viktiga frågor för att nå mångfald

50/50 Applause Award är ett pris som ges till teatrar som producerar pjäser skrivna av kvinnor i minst lika stor utsträckning som av män. Priset delas ut av The International Centre for Women Playwrights.

Salvesen räknar upp en rad viktiga frågor som man bör ställa sig i valet av repertoar. Bland dem finns var en pjäs har sitt ursprung, vilka personer som ska arbeta fram den och vem den riktar sig till.

- Cementerar materialet rådande uppfattningar eller visar det på något nytt? Det är viktigt att ställa sig de här frågorna i repertoarvalet, säger Salvesen.

103 teatrar nominerades till årets 50/50 Applause Award men endast 62 uppfyllde kriterierna för att få priset.

Det finns tre kriterier för att motta priset. Minst hälften av pjäserna ska vara skrivna av kvinnliga dramatiker, teatrarna ska ha producerat minst tre produktioner på sin största scen och också ha producerat pjäser skrivna av män under spelåret 2017-2018.

Fler teatrar borde komma upp i samma nivå

I ett pressmeddelande säger 50/50 Applause Awards viceordförande Patricia L. Morin att de är glada att det finns teaterar som år efter år ger arbete till kvinnliga pjäsförfattare.

- Samtidigt vet vi att kvinnliga dramatiker på många håll fortsättningsvis ekonomiskt diskrimineras genom mindre scener, färre framträdanden och lägre ersättning. Det fortsätter ske om inte fler teatrar kommer upp i samma nivå som årets vinnare, säger Morin i ett pressmeddelande.

Under spelåret 2017-2018 producerade Wasa Teater på sin stora scen Ingvar! en musikalisk möbelsaga, Den första dagen och Pelle Svanslös.

Wasa Teater genomgår som bäst en renovering och nästa spelårs pjäser spelas på olika scener runtom i Österbotten. 2019 fyller Wasa Teater 100 år och planerna för det spelåret är i full gång.

Diskussion om artikeln