Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inga inträdesavgifter för Sveaborgsturister: "Som att kräva betalt av dem som besöker Drumsö"

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 12:23.
Sveaborg

Sveaborg är en stadsdel i Helsingfors och stadsdelar ska man kunna besöka utan att betala någon avgift. Det är den främsta anledningen till att man nu inte kräver inträdesavgift av dem som åker till ön.

Frågan om att kräva inträdesavgift av dem som besöker Sveaborg aktualiserades tidigare i vår.

Det var förvaltningsnämnden för Sveaborg som ville utreda möjligheterna att kräva en betalning av dem som besöker ön, eftersom den har så många besökare årligen och staden ville hitta på sätt att betala för underhållet av fästningen.

Ett av alternativen som lades fram var att endast turisterna skulle betala en inträdesavgift. Ett annat alternativt var att helsingforsare som besöker ön skulle betala en mindre summa.

Efter expertutredningar konstaterar förvaltningsnämndens styrgrupp att man inte kan kräva att besökarna betalar eftersom det är en stadsdel bland alla andra. Styrgruppen konstaterar också att många bor och jobbar på på Sveaborg.

Vill inte riskera pengaflödet

- Sveaborg tillhör alla och vårt mål är att det är en behaglig plats att besöka, bo och jobba på. Enligt experternas utlåtanden skulle en inträdesavgift ha en negativ inverkan på allt det här, skriver Sveaborgs förvaltningsnämnds utvecklingschef Petteri Takkula i ett pressmeddelande.

- Det skulle vara mycket underligt att kräva inträdesavgift för att besöka en enskild stadsdel. Man kan jämföra det med att man skulle vara tvungen att betala för att komma till Drumsö, säger Takkula.

Sveaborg är redan nu en lönsam sevärdhet för Helsingfors. Ön besöks av ungefär en miljon personer varje år. Staden räknar med att de ger 40 miljoner euro till Helsingfors.

- Det lönar sig inte att stöka till ett system som fungerar ekonomiskt bra, säger Takkula.

Diskussion om artikeln