Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljöförening och stugägare kräver att UPM inte får hugga på Fårörarna i Vasa

Från 2018
Massaved i Maxmo.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Nu går Vasa miljöförening och stugägare till Vasa stad och kräver att UPM Skog inte får avverka skog på Fåröarna i Gerby skärgård, i Vasa. Enligt planerna ska ett 5,7 hektar stort område avverkas.

Vasa stad och UPM Skog har skrivit ett avtal om att avverka skog på ett 5,7 hektar stort område på Fårörarna. Miljöföreningen och stugägarna är upprörda över att hundra år gamla träd ska huggas ner.

Skogen som ska avverkas finns mitt på ön. Miljöföreningen och stugägarna anser området vara stugägarnas viktigaste rekreationsområde.

82 namn på uppropet

På Fåröarna finns ett 50-tal sommarstugor men det är ändå 82 som skrivit under stugägarnas upprop till Vasa stad. Det beror på att stugägarnas vuxna familjemedlemmar också skrivit under.

Hanna Möuts som samlat stugägarnas namn för uppropet säger till Yle Pohjanmaa att allt går att sammanfatta i att stugägarna inte vill ha kalhyggen.

Möuts säger också att många av stugägarna är upprörda för att de upplever att staden inte varit öppen med omfattningen av planerna.

- Många visste inte om planerna fast deras tomter gränsar till avverkningsområdet, säger Hanna Möuts.

Stugägarna lämnade in sitt upprop till Vasa stad på tisdagsmorgonen. Miljöföreningen sände sin skrivelse direkt till UPM Skog med begäran om ett skriftligt svar.

Diskussion om artikeln