Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Måsungarna i Helsingfors har kläckts: "Skydda dig med paraply för arga måsmammor"

Från 2018
pienet kalalokin poikaset piilossa
Bildtext Då måsarna och trutarna häckar så är de fridlysta.
Bild: Yle/Risto Salovaara

I Helsingfors häckar ungefär tusen fiskmåspar på höghustak. De nykläckta ungarna trillar ofta ner från taken och orsakar en del bekymmer. Även en mindre mängd grå-, sill- och havstrutar häckar i staden.

Redan då måsarna och trutarna är ett par dagar gamla börjar de röra på sig från boet. I lugnare miljöer håller de ändå gärna till nära boet och använder det som sovplats en längre tid.

sommar vid Salutorget, enbent mås på biltak
Bild: Bengt Östling/YLE

Framför allt fiskmåsens ungar har ändå en dålig vana att hoppa eller trilla ner från taket redan innan de kan flyga.

Om en unge hamnar på trottoaren innan den är flygkunnig så kan det hända att mamman börjar försvarar den för förbipasserande.

Då mamman försvarar sin unge händer det ofta att den högljutt dyker ner mot fotgängares huvud på ett sätt som kan uppfattas som obehagligt. Det kan leda till att folk blir upprörda och skrämda, vilket i sin tur kan förorsaka farliga situationer.

fågelåbäk
Bild: Jonas Englund/ Yle

Under den tid då måsarna och trutarna häckar så är de fridlysta och det är därför inte tillåtet att skada dem även om de kan upplevas som skrämmande.

Det händer sällan att myndigheterna måste tillkallas för att rädda fåglar eller människor ur situationerna som uppstår.

Oftast är det måsmamman själv som löser situationen med att locka sin unge till ett lugnare ställe. Det sker ofta tidigt på morgonen då trafiken ännu inte är så livlig.

Helsingfors stads miljöinspektion hälsar att man kan använda sig av paraply för att hålla fåglarna undan om man upplever dem som obehagliga. Annars kan man helt enkelt hålla händerna ovanför huvudet.

Diskussion om artikeln