Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hör sjömännens historier i Dalsbruk och se sjömansteater ombord på Eugenia i sommar

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 19:32.
3 skådespelare med gammaldags kläder
Bildtext Peter Nyman på gitarren, Sofia Törnqvist och Hans Karlsson repeterar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ett och ett halvt år av forskning och intervjuer summeras i en utställning med ljudspel i tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk i sommar.

- Det har varit mycket intressant att göra alla dessa intervjuer, det är tiotals timmar med spännande historier, säger författaren och projektledaren Juha Ruusuvuori.

Förra året hade man sjörövartema på utställningen men i år blir det mer av en summering av allt arbete som Ruusuvuori har gjort under 18 månader.

Eftersom teaterprojektet drog mycket folk har man satsat på det även i år, nu på en flytande scen.

Teaterpjäs ombord på Eugenia

I år har man utvecklat teaterkonceptet, som var överraskande välbesökt förra året. Sofia Törnqvist har både regisserat och spelar själv med i årets föreställning ombord på Eugenia.

- Nästan 400 personer besökte vandringsteatern som utspelade sig här i Dalsbruk och det var ju jätteroligt! I år kommer vi att ha fyra föreställningar ombord på Eugenia, säger hon.

Pirttubritta och Jonas är karaktärerna som man får se på scenen och de har lite olika åsikter om man ska eller inte ska blanda sig i spritsmugglingen.

5 personer framför gjutjärnsmuseet i Dalsbruk
Bildtext Gänget bakom sjöfartshistorierna, Sofia Törnqvist, Hans Karlsson, Laura Naukkarinen, Juha Ruusuvuori och Peter Nyman.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jonas spelas av Hans Karlsson som har varit verksam i Bruksteatern i många år, men att spela ombord på en rörlig scen är något nytt för honom.

- Först övade vi här i gjuteriet, men sen när vi testade på båten blev det något helt annat, säger Karlsson.

Sofia Törnqvist instämmer och tillägger att man ser vinden som pjäsens fjärde skådespelare. Den tredje medverkande är nämligen Peter Nyman som stämmer in med sång och gitarrmusik.

- Vi tycker absolut att gitarrspel hör till sjömanslivet och det är omskrivna sånger av Bertil Taube som man får höra ombord, säger Sofia Törnqvist.

Kejsarparet på Högsåra

En annan del av pjäsen handlar om det ryska kejsarparet, Tsar Alexander III och hans fru, som gärna vistades på Högsåra under slutet av 1800-talet när de ville komma bort från sina officiella poster.

- Kejsarhamnen har fått namnet just av deras tid på ön, säger Törnqvist.

Antalet platser på de fyra utfärderna med Eugenia i Juli är få och vill man rymmas med lönar det sig att boka biljetten på förhand. Utflykten tar tre timmar och lämpar sig också för barn.

- Om man tror att barnen klarar av den här tiden på tre timmar så passar det även för dem - men det blir nog någon svordom och lite knivar, säger Sofia med ett skratt.

Roman om sjöfart nästa?

Det är en massa spännande information som Ruusuvuori har samlat ihop och tanken om en roman finns där.

- Kanske tänder det här projektet en gnista till en omfattande sjöfartsroman, men det är svårt att spå om framtiden, säger han.

Soffgrupp i tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk
Bildtext I sofforna i tackjärnsgjuteriet kan man lyssna på gamla sjömanshistorier.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det gedigna intervjumaterialet har bearbetats av musikern Laura Naukkarinen som totalt har gått igenom 50 timmar material. Historierna spelas upp i tackjärnsgjuteriet med den övriga utställningen.

- Det svåraste i arbetet har ju varit att välja bort av alla de här spännande historierna, säger hon.

Totalt är det ungefär 2 timmar av olika historier som man får ta del av.

- Den som jag kommer ihåg bäst är historien om Heraklions haveri under 60-talet då en Kimitoöbo var med och räddade 21 människor ur havet, säger hon.

Diskussion om artikeln