Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu prövas gränserna för yttrandefrihet - rättegången mot webbsajten MV-lehti inleds

Från 2018
Fejksajten Mitä vittua
Bild: Skärmdump mvlehti.net

Rättegången king webbsidan MV-lehtis skriverier inleds i Helsingfors tingsrätt. Webbtjänstens grundare Ilja Janitskin åtalas för grov ärekränkning, hets mot folkgrupp, olaga hot och penninginsamlingsbrott.

Johan Bäckman åtalas för grov ärekränkning och förföljelse av Yle-journalisten Jessikka Aro. Också två andra personer står åtalade för brott.

MV-lehti har gjort sig känt som en webbtidning med alternativa nyheter. Webbsidan har polisanmälts ett flertal gånger på grund av kränkande innehåll.

Principiell fråga om yttrandefrihet och ansvar

Kimmo Nuotio, som är professor i straffrätt, säger att rättegången är samhälleligt viktig.

- Nu prövas hur yttrandefrihet tillämpas. MV-lehti har varit aktiv i distribueringen av uppgifter som de har tagit från andra källor, delvis också sådant innehåll som kan vara kränkande på flera olika sätt.

Hets mot folkgrupp är en viktig paragraf, säger Nuotio. Det finns en principiell europeisk strävan att försöka bli kvitt sådan hatretorik som djupt kränker en folkgrupp som behöver skyddas.

- Ärekränkningsbrotten är traditionella, men speciellt då det handlar om att man använder offentlighet i samband med förföljelse är det också allvarliga brott, säger Nuotio.

Professor Kimmo Nuotio står framför en bokhylla.
Bildtext Kimmo Nuotio är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Kampen om sanningen

Professor Kimmo Nuotio menar att det är ganska klart vad man kan - och inte kan - säga offentligt. Men det kanske också har funnits en tanke om att det i vissa fall skulle vara mera tillåtet än vanligt att tänja på gränserna.

- Konstellationen har varit den att man angriper stora medier och ger alternativa sanningar. Man kanske tänker att man har grunder som rättfärdigar det, att “folk måste få veta”. Det handlar också om en kamp om vem som äger sanningen.

Domarna i fallet kommer att ses som prejudikat, det vill säga att att domarna fungerar som vägledning i senare mål när det gäller liknande fall.

Spelreglerna borde diskuteras

Kimmo Nuotio säger att det är viktigt att riktlinjerna för yttrandefriheten tas upp i samhällsdebatten.

- Det skulle vara bra att diskutera spelreglerna, hur man agerar i medier och sociala medier. Vi måste förstå att yttrandefriheten också innebär ett visst ansvar.

Nuotio säger att det blir intressant att se hur allmänheten kommer att reagera på de domar som ges i fallet och hur det syns i samhällsdebatten.

- Det är också viktigt hur samhället reagerar på domarna. Blir det så att folk tycker att MV-lehti som hade rätt och står för sanningen och alla andra har försökt dölja den? Eller blir det så att man förstår att man gick för långt här?

Diskussion om artikeln