Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel dras in i ny strid om flyktingpolitiken – inrikesminister vill avvisa flyktingar vid gränserna

Från 2018
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes österrikiska kollega Sebastian Kurz.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes österrikiska kollega Sebastian Kurz.

Gällande flyktingpolitiken har de hela tiden varit på olika kurs. Nu kan det ändå hända att Tysklands förbundskansler Angela Merkel måste förlita sig på sin österrikiske kollega Sebastian Kurz för att inom EU få till stånd en gemensam lösning i flyktingfrågan. Hemma i Tyskland ser Merkel nu ut att dras in i ett nytt bråk gällande flyktingarna.

– Jag vill inte blanda mig i den innertyska debatten, men för Österrikes del kan jag konstatera att vi har som mål att stoppa flyktingströmmen och den illegala invandringen till Europa.

– Det här kommer vi att arbeta för då Österrike tar över ordförandeskapet inom EU om några veckor, sa Sebastian Kurz efter sin träff med förbundskansler Angela Merkel i Berlin i går kväll.

Och det är just det här Merkel hoppas på. Att den i flyktingpolitiken mycket restriktiva Kurz ska kunna ena de europeiska leden och bana väg för överenskommelser gällande flyktingarna.

I utbyte vill Kurz framför allt att Merkel ska göra mer för att säkra unionens yttre gränser.

Olika åsikter om avvisningar

Merkel betonade efter mötet med Kurz än en gång att EU måste stå enat för att klara av alla utmaningar, också inom flyktingpolitiken.

För Merkel själv kommer för tillfället ändå de svåraste utmaningarna i flyktingpolitiken från de egna kristdemokratiska regeringsleden.

Igår var det egentligen meningen att Tysklands nye inrikesminister Horst Seehofer skulle ha presenterat sin plan för ett nytt upplägg för tysk flykting- och asylpolitik.

På kort varsel inhiberades ändå den mycket väntade presentationen och bakom det här ligger åsiktskillnader mellan inrikesministern och förbundskanslern.

Seehofer vill nämligen gå in för att börja avvisa flyktingar vid de tyska gränserna.

Det här skulle enligt uppgifter i tysk media bland annat gälla för flyktingar som saknar papper, samt för flyktingar som redan har registrerats i ett annat EU-land.

Ny strid hotar

Förbundskansler Merkel ska ändå vara emot det här arrangemanget bland annat därför att det helt går emot hennes beslut från 2015 att hålla gränserna öppna.

Enligt Merkel behövs det i det här skedet inga nationella beslut, utan man borde i stället sträva efter en överenskommelse för hela EU.

För Merkel är situationen ändå svår. Många kristdemokrater verkar redan ha ställt sig på inrikesministerns sida och det sista hon behöver nu är ett nytt stort flyktinggräl mellan hennes CDU och Seehofers bayerska systerparti CSU.

Tidigare bråk i flyktingfrågan bedöms allmänt ha bidragit till bägge partiers katastrofala valresultat i förbundsdagsvalet ifjol.

För att få igenom sin europeiska överenskommelse kan Merkel ändå ha en hållhake på sin österrikiske kollega Kurz.

Om Seehofers planer på att stoppa flyktingar vid gränserna blir verklighet skulle det i första hand drabba just grannlandet Österrike.

Diskussion om artikeln