Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Egyptens skadade superstjärna uppvaktades av Tjetjeniens president – nu kritiseras "utnyttjad" Salah hårt

Från 2018
Ramzan Kadyrov och Mohamed Salah.
Bildtext Ramzan Kadyrov (till vänster) och Mohamed Salah under Egyptens träningar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mohamed Salah har hamnat i stormens öga efter ett uppmärksammat besök av Ramzan Kadyrov. Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en fotbollsspelare låter sig utnyttjas av en lokal diktator i Rysslands mest repressiva republik, konstaterar en människorättsexpert för SVT.

Ramzan Kadyrov hör till de mest kontroversiella ledargestalerna i Ryssland. Den tjetjenska presidenten har anklagats för en rad människorättsbrott, bland annat tortyr och mord, och då Egypten valde att VM-ladda i Tjetjenien tog Kadyrov PR-tillfället i akt.

På tisdagen valde Kadyrov att besöka Egyptens träningspass och plockade själv upp lagets absoluta stjärna Mo Salah på vägen.

– Mo Salah väcktes så att en man anklagad för tortyr skulle få sin bild tagen med honom, skriver brittiska The Sun.

"Väldigt olyckligt"

Joanna Kurosz, euroasienchef på Civil Right Defenders, säger för SVT att Salah låter sig utnyttjas.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en fotbollsspelare låter sig utnyttjas av en lokal diktator i Rysslands mest repressiva republik, säger hon och fortsätter:

– Tjetjenien är en del av Ryssland där människor blir bortförda och torterade. Och det finns mycket starka bevis för att detta görs av säkerhetsstyrkor med kopplingar till myndigheterna.

Enligt Kurosz är bilderna ovärderliga för den tjetjenska presidenten.

– De är jätteviktiga för hans propaganda. Han har tidigare spenderat stora summor på att få popstjärnor att komma till Tjetjenien, berättar Kurosz.

Enligt AFP ska Kadyrov ha höjt Salah till skyarna under besöket och kallat honom bland annat ”världens bästa fotbollsspelare och en fantastisk person”.

Ordnade MMA-turnering för barn på sin födelsedag

Kadyrov själv är en uttalad kampsportsvän och befann sig för två år sedan i blåsväder då han ordnat MMA-turneringar för barn. Kadyrovs tre egna söner deltog i det televiserade evenemanget, som ordnades i samband med Kadyrovs födelsedagsfestligheter.

– Det är totalt oförlåtligt, konstaterade till och med den ryska MMA-chefen Fedor Emelianenko då enligt The Guardian.

Det är inte heller den första gången under den pågående VM-uppladdningen som fotbollsspelare kritiserats för att posera tillsammans med högt uppsatta politiker.

Tysklands Mesut Özil och Illkay Gündogan träffade den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan för några veckor sedan och har sedan dess buats av den tyska publiken under landslagets matcher.

Källor: AFP, SVT, The Guardian