Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En diktatur ömsar inte skinn över en natt - glöm inte bort det här om Nordkorea

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 10:23.
Officiell manifestation i Pyongyang.
Bild: EPA/YNA/KCNA

Nordkoreas envåldshärskare Kim Jong-Un berömdes för sin förhandlingsförmåga och sina goda avsikter, och behandlades som en legitim världsledare efter toppmötet med Trump. Men en diktatur ömsar inte skinn över en natt. Kim gav inga löften om att börja behandla sitt folk bättre. Hungersnöd, avrättningar, tortyr och kvinnoförtryck finns fortfarande kvar.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att de undertecknat deklarationen i Singapore.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtidigt som Nordkoreas envåldshärskare Kim Jong-Un glatt skakade hand med USA:s president Donald Trump, och solade sig i den enorma internationella uppmärksamheten, sopades Nordkoreas människorättsbrott nästan helt under mattan under toppmötet i Singapore.

En av världens värsta diktaturer

Nordkorea har gjort sig skyldigt till grova människorättsbrott redan i årtionden. Och inget verkar ändra på det här, trots att Kim nu lovar nedrustning och försoning. Nordkorea är fortfarande en av de mest totalitära diktaturerna i världen, konstaterar bland annat Human Rights Watch i en rapport från i år.

Avrättningar, mord, tortyr, slaveri, fångenskap, våldtäkter, tvångsaborter, sexuellt våld, åtal på politiska, religiösa, etniska och könsmässiga grunder, försvinnanden och avsiktligt orsakad hungersnöd. Allt det här tvingas folket i Nordkorea leva med, slår både Förenta Nationerna och Amnesty International fast i sina rapporter.

Närbild av Trumps pch Kim Jong-Uns händer när de skakar hand.
Bild: EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH SINGAPORE OUT

Trots det nämner slutdeklarationen som Trump och Kim skrev under inget om det dystra människorättsläget i Nordkorea. Däremot hyllas nu Kim Jong-Un som en hjälte hemma. Donald Trump likaså.

Följande grova människorättsbrott har fått fortsätta i Nordkorea i årtionden, och lär också göra det framöver.

1. Brutalt fängelsevåld

Nordkorea är en totalitär stat, där oliktänkare skickas till statens egna fångläger, ibland helt utan rättegång. Enligt FN:s uppskattning sitter upp till 120 000 politiska fångar i de här fånglägren.

Berättelser från fängelserna och lägren vittnar om tortyr, sexuellt våld, avrättningar och omänskliga förhållanden.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är tröskeln för att avvisas till fångläger väldigt låg. Ett så lindrigt brott som att sälja sydkoreanska filmer kan räcka.

Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad.
Bild: EPA/KCNA

2. Råa avrättningar

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un anses vara mera västorienterad än sina föregångare. Men också han har understrukit sin makt genom avrättningar. Enligt New York Times har Kim beordrat 340 avrättningar under sina sex år vid makten.

År 2016 arkebuserades vice undervisningsminister Kim Yong-Jin, efter att han gjort en "respektlös gest" under ett möte.

General Hyon Yong-Chol ska i sin tur ha avrättats med en luftvärnskanon, för att han hade somnat under ett möte.

Kims farbror Jang Song-Thaek gick också samma öde till mötes. Hans kropp brändes efter avrättningen.

Också Kim Jong-Uns egen bror Kim Jong-Nam dog i fjol. Han hade distanserat sig från sin envåldsbror, och dog i en giftattack på flygplatsen i Malaysia. Enligt USA var det Nordkorea som låg bakom också det här mordet.

Nordkoreanerna firade minnet av den vördade landsfadern Kim Il Sung på hans födelsedag den femtonde april. Den nye ledaren och sonsonen Kim Jong Un har i många avseenden närmats sig sin farfar på bekostnad av sin far Kim Jong Il
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

3. Systematiskt kvinnoförtryck

Bland de mest utsatta i Nordkorea är kvinnorna, som systematiskt blir kuvade.

Kvinnor utsätts för sexuellt våld, tvångsäktenskap, och blir nedtryckta såväl av släktingar som av hela samhället. Enligt Human Rights Watch är det betydligt svårare för kvinnor att få studera på universitet eller bli medlemmar i partiorganisationen, vilket är ett sätt för många att klättra uppåt i samhällshierarkin och få ett drägligare liv.

FN har rapporterat om ett fall där en kvinnlig fånge våldtogs av fångvaktare och blev gravid. Efter det gjordes det med våld en abort. Enligt en tidigare fångvakt, hade barnet efter det kokats och matats åt vakternas hundar.

Jordbrukare i Nordkorea
Bild: EPA/Adrian Bradshaw

4. Utbredd hungersnöd

Det nordkoreanska folket lever i en sluten stat, som hyllar sin enväldige härskare Kim. De regler som gäller medborgarna har som enda syfte att hans ställnings ska cementeras, menar FN.

Enligt New York Times dog miljoner nordkoreaner i hunger under 1990-talet. FN:s bedömning då var att hungersnöd användes som ett maktmedel.

Situationen har inte blivit bättre. Enligt en FN-rapport från 2014, användes hunger fortfarande som en påtryckningsmetod bland annat i fångläger, när man ville få politiska fångar att avslöja andra.

Också de nordkoreanska barnen hungrar. Unicef varnade så sent som i januari att tiotals tusen barn hotar dö i hunger.

Enligt Unicef finns det totalt 200 000 barn i Nordkorea som lider av undernäring. Det här är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn där.

En tecknad bild på ett koreanskt par med ett fat potatis i famnen.
Bild: EPA/KCNA

5. Behandlingen av kristna och utlänningar

Också kristna och utlänningar behandlas dåligt i Nordkorea, kristendomen anses vara något dåligt.

Enligt den kristna organisationen Open Doors är Nordkorea det värsta landet i världen för en kristen.

I en intervju för New York Times år 2012, berättar några nordkoreaner att det inte är tillåtet att prata med kristna biståndsarbetare eller journalister.

Som utlänning räcker det med att man inte följer Nordkoreas strikta regler, för att man ska riskera att straffas å det gruvligaste.

Det här fick också amerikanen Otto Warmbier erfara.

Enligt Amnesty International har de nordkoreanska myndigheterna fortfarande inte kunnat förklara varför han dog efter sin vistelse i Nordkorea. Warmbier greps och dömdes för två år sedan för att ha stulit en nordkoreansk propagandaaffisch på sitt hotell. Efter att ha suttit fängslad i över ett år, återvände han hem till USA i fjol. Men när han kom hem låg han i koma, med allvarliga hjärnskador och avled sex dagar efter sin hemkomst. Han misstänks ha torterats och misshandlats medan han satt fängslad.

Kim Jong-Un och Donald Trump skakar hand.
Bild: AFP / Lehtikuva / Saul Loeb

Trump: Kim vill göra det rätta

Donald Trump konstaterade efter toppmötet med Kim Jong-Un att Otto Warmbier "inte dog i onödan", utan hade en betydande roll för att avtalet mellan USA och Nordkorea blev av. Avtalet undertecknades exakt ett år efter att Warmbier blev frisläppt från Nordkorea.

På frågan om vad Trump anser om människorättsläget i Nordkorea, svarade han att han diskuterade det här kort med Kim.

Trump är övertygad om att Nordkorea kommer att åtgärda problemet.

- De kommer att göra saker. Ni kommer att bli överraskade. Kim är mycket smart och en skicklig förhandlare och han vill göra det rätta, sade Trump.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att de undertecknat deklarationen i Singapore.

Analys: Kim Jong-Un kom, såg och segrade

Nordkorea fick ut allt vad det ville från toppmötet med USA.

Diskussion om artikeln