Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angrepp mot Jemens livsviktiga hamnstad Hodeidah började – kan kräva 250 000 dödsoffer, befarar FN

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 08:21.
En rad gravar har grävts för Huthi-krigare som ska ha dödats i striderna om staden Hodeidah.
Bildtext Nya gravar i Hodeidah som uppges vara grävda för Huthi-krigare som har stupat under striderna om staden.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Den jemenitiska armén och dess allierade har inlett sitt angrepp mot Huthi-rebellernas sista hamnstad Hodeidah. FN och biståndsorganisationer har in i det sista vädjat om ett eldupphör och förhandlingar, då striderna befaras fördubbla de svälthotade i landet och kräva hundratusentals liv.

Den jemenitiska armén inledde under onsdag morgon sitt länge befarade angrepp mot hamnstaden Hodeidah på Jemens västkust.

Armén har med stöd från soldater, flyg och artilleri ur den sunni-arabiska koalitionen som leds av Saudiarabien börjat sina angrepp mot Huthi-rebellernas ställningar i stadens utkant.

Koalitionen hade krävt att rebellerna skulle dra sig ur staden självmant.

Samtidigt har bland annat FN och biståndsorganisationer vädjat till koalitionen och länder som har inflytande över den att förhindra angreppet.

FN har bland annat försökt få USA, Storbritannien och andra länder som säljer vapen till koalitionen att förmå den att förhandla med rebellerna.

Orsaken är att striderna väntas lamslå biståndsoperationerna i Jemen där kriget har utlöst den värsta pågående humanitära krisen i världen.

Livsviktig biståndshamn

Hodeidah är den viktigaste hamnen för biståndsleveranserna till en stor del av det utfattiga, krigssargade landet där över 8 miljoner människor för tillfället hotas av svält.

Det är också genom Hodeidah som mediciner för att bekämpa de epidemier, bland annat kolera, som pågår i landet kommer.

Striderna om den strategiskt viktiga staden förväntas bli hårda, utdragna och brutala för de kring 600 000 människorna som bor i och omkring staden.

En biståndsarbetare för internationella Röda korset övervakar en biståndskonvoj i Sanaa.
Bildtext Röda korset hör till en av många biståndsorganisationer som har dragit sin internationella personal ur Jemen inför striderna. Organisationernas jobb kommer att vara så gott som omöjligt då striderna börjar, befarar man.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Striderna befaras ändå få katastrofala konsekvenser långt bortom Hodeidah-regionen.

- Ett angrepp eller en belägring mot Hodeidah kommer att påverka hundratusentals människor, sade FN:s koordinator för landet Lise Grande.

- I ett utdraget scenario som uppfyller våra farhågor om förhållandena kan offensiven komma att kosta över 250 000 människor allt, till och med deras liv.

Grande befarar också att en längre strid om staden kan innebära att antalet svälthotade i Jemen stiger från 8 till 18 miljoner människor.

Regionala stormakter krigar, civila lider

Den Saudi-ledda koalitionen hade givit rebellerna till onsdag morgon att utrymma staden.

För att poängtera att de trotsar kraven på en reträtt avfyrade Huthi-rebellerna flera ballistiska missiler mot Saudiarabien.

Trupper som hör till den Saudi-ledda koalitionen i Jemen väntar på att angripa Hodeidah.
Bildtext Styrkan som står i beredskap att angripa Hodeidah är en salig röra av olika länders soldater, väpnade grupper och paramilitära styrkor från Jemen och regionen.
Bild: EPA-EFE/NAJEEB ALMAHBOOBI

De ballistiska missilerna, och rebellernas övriga avancerade arsenal, är också en förklaring till varför Saudiarabien och de övriga sunni-länderna deltar i kriget.

Saudiarabien anklagar landets främsta rival Iran för att ha levererat vapen till rebellerna och ser sig tvunget att försöka begränsa Irans inflytande i grannlandet.

Koalitionen har främst utfört massiva bombningar av Huthi-kontrollerade områden.

Bombningarna har ändå krävt stora mängder civila offer och orsakat skador på livsviktig industri och infrastruktur.

Flera biståndsorganisationer har anklagat Saudiarabien för att leda en urskiljningslös bombningskampanj eller till och med för att avsiktligt försöka utarma och svälta den rebellkontrollerade delen av Jemen.

Huthi-rebellerna anklagas i sin tur för att ha omöjliggjort en del av biståndsoperationerna och för att ha stulit bistånd.

Rebellerna anklagas också för mord, tortyr, kidnappningar och andra människorättsbrott i de områden de kontrollerar.

Diskussion om artikeln