Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska Paf inför förlustgräns - ingen ska förlora mer än 30 000 euro på spel per år

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 15:09.
Pokerspel på nätet.
Bild: Yle

Ålands Penningautomatförening inför en förlustgräns, som första internationella spelbolag. Ingen som spelar Paf:s spel ska kunna förlora mer än 30 000 euro per år.

Gränsen träder i kraft den 1 september.

Förlustgränser har hittills bara funnits hos spelbolag som har monopolställning som sin marknad. Åländska Paf, som verkar på en internationell marknad, tar nu steget ut och fastslår en maxgräns för förlusterna, heter det i ett pressmeddelande i dag.

Vi vill inte att någon ska få sitt liv förstört för all framtid efter att ha fastnat i ett spelmissbruk.

Paf:s vd Christer Fahlstedt säger att det här är ett led i strävandena att uppmärksamma kunderna på deras spelbeteende och identifiera spelproblem.

- Vi ska fortsätta att presentera grafer över spelhistoriken och uppmuntra kunderna att använda verktygen online och sätta frivilliga spelgränser som passar deras förutsättningar, säger han.

Branschen har dåligt rykte

Paf konstaterar att spelbranschens anseende är dåligt och att man vill återvinna kundernas förtroende.

- Vi vill inte att någon ska få sitt liv förstört för all framtid efter att ha fastnat i ett spelmissbruk. Det ska finnas utrymme att komma tillbaka. Vi hoppas att Pafs åtgärd blir ett steg i rätt riktning, säger Christer Fahlstedt.

Åländska Paf räknar med att förlora 5 procent av sina intäkter genom att införa en förlustgräns, men man vill ändå gå in för den.

- De kunder som når 30 000 euro kan med lätthet fortsätta att spela hos någon av Pafs konkurrenter, men förhoppningen är att det blir en väckarklocka för dem som har spelproblem och når gränsen, och att de söker hjälp, säger Fahlstedt.

Diskussion om artikeln