Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mobilepay tas i bruk på de finländska tågen

Från 2018
Applikationen MobilePay.
Bild: Yle/Björn Udd

Mobilbetalningsapplikationen Mobile Pay kommer att tas i bruk av VR. Inledningsvis kommer applikationen att fungera i närtrafiken men tas senare i bruk för fjärrtrafiken.

I Danmark används Mobilepay flitigt - 74 procent av järnvägsbiljetterna som köpts via järnvägsapplikationen DSB har betalats med applikationen.

Med Mobilepay kan man nu betala biljetter i lokaltrafiken. Mobilepay blir ett betalningsalternativ på VR:s applikation Lähiliikenne. Med applikationen kan man köpa biljetter inom VR:s närtrafikzoner.

Det här berör tågen som rör sig i riktningarna Riihimäki och Lahtis, det vill säga tågen R, T, D och Z.

- Vi vill göra biljettköp så problemfritt som möjligt för våra kunder. Det innebär att erbjuda populära betalningsmöjligheter. Genom Mobilepay når vi Finlands största mobilbetalningsgrupp. Vi tror att vi kan förbättra kundupplevelsen genom att erbjuda lätta betalningsmöjligheter, säger VR:s teknologichef Antti Kleemola.

Fjärrtrafiken nästa

Senare ska det också bli möjligt att betala biljetter inom fjärrtrafiken med Mobilepay.

I den finska kollektivtrafiken kan man i flera städer använda sig av Mobilepay för att betala biljetter.

I skrivande stund är det här möjligt i Åbo, Uleåborg, Kuopio, Villmanstrand, Lahtis, Riihimäki, Hyvinge, Ylläs, Jyväskylä, Imatra, Joensuu och Mikkeli.

Mobilepay är den ledande mobilbetalningstjänsten i Finland. Applikationen har laddats ner av nästan miljoner användare och har över en halv miljon registrerade användare.

Enligt Mobilepays chef Anniina Heinonen är kollektivtrafiken ett utmärkt användningsområde för Mobilepay.

- I kollektivtrafiken är det viktigt för kunder att kunna betala sina biljetter på ett snabbt, lätt och problemfritt sätt. Få personer har med sig kontanter för att betala sina biljetter. Med Mobilepay går det utan bekymmer att betala med bara telefonen.

Mobilepay fungerar för alla bankers kunder och kostar ingenting. Applikationen fungerar på alla smarttelefoner av typen Android och iPhone.

Diskussion om artikeln