Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christian Eriksen firar mål mot Irland i VM-playoff.

Danmarks nya dynamitgeneration i rekordform till VM – världsstjärnan Christian Eriksen till Sportmagasinet: ”Alla är vänner med varandra”

Från 2018

En stomme från europeiska toppligor som växt tillsammans sedan junioråren – och en spelare i absolut världsklass. Där ingredienserna som lett Danmark in på en rekordlång förlustfri svit inför VM. Vi har sett fram emot det här i otroligt lång tid, säger Christian Eriksen.

Christian Eriksen. Christian Eriksen. Nicklas Bendtner och Christian Eriksen. Christian Eriksen.

Det går inte att ta miste om vem som är favoritspelaren bland de rödklädda barn som följer med det danska landslagets träningar i Helsingør. Då anfallsprofilen Bendtner dessutom missar VM missar på grund av skada ligger hela Danmarks förväntningar på en mans axlar.

– VM är något man sett fram emot en otroligt lång tid och det blir stort att spela där, det är det största evenemanget som finns, så det ska bli kul, säger Christian Eriksen i Sportmagasinets intervju.

Hur viktigt är landslaget och VM för dig?

– Otroligt viktigt. Det är ens land som ska till VM och man får försvara de danska färgerna och den danska flaggan, så jag gläder mig stort över att vi ska till ett VM.

Ingen Eriksen, inget VM

Tottenhams mittfältsvirtuos Christian Eriksen var det europeiska VM-kvalets nästbästa målskytt med elva fullträffar på tolv matcher.

Han sköt i praktiken på egen hand Danmark till VM med ett hattrick i den avgörande playoffkampen mot Irland.

Danmark krossade Irland på bortaplan med 5–1 i det andra playoffmötet (efter 0–0 i Köpenhamn). Christian Eriksen visade vägen med ett hattrick.

Jannik Vestergaard skakar på huvudet när han får frågan hur viktig Eriksen är för laget. Det går knappt att förklara.

– Han är enormt viktig, han är vår bästa spelare och har spelat ett fantastiskt kval. Utan hans prestationer tror jag inte vi skulle vara i VM, säger mittbacken.

– Christian är en jättestor del av vår framgång, under Åge har vi kunnat utnyttja hans styrkor på ett sätt som aldrig förr lyckats i landslaget, menar mittfältaren Thomas Delaney.

Högklassig spelartrupp

Åge lystrar till efternamnet Hareide och har fungerat som Danmarks förbundskapten sedan våren 2016. Norrmannen, som har alla tiders danska landslagsskytt Jon Dahl Tomasson vid sin sida, har blåst vind i de danska seglen.

Inte minst tack vare att han pressat ut full effekt ur Christian Eriksen, som gjort 16 mål på de 18 senaste landskamperna.

– Det säger väl allt om hur viktig han är. I tillägg till det är han en bra assistläggare och spelar fram andra spelare. Han är knutpunkten i vårt spel och vi är väldigt glada över att ha en sån världsstjärna, säger Hareide.

– Vårt spel är offensivt byggt runt Christian Eriksen, men vi har överlag ett lag som är i bra balans. Vi har mycket fart och stor rutin i vår backlinje plus vår keeper Kasper Schmeichel, vi har Simon Kjær i Sevilla, vi har spelare i de fem stora ligorna i Europa och är välbalanserade i spelartyper.

Åge Hareide har tidigare bland annat tränat Norges landslag och lett såväl Helsingborgs IF (1999) som Malmö FF (2014) till allsvensk titel.
Han tog över Danmark efter ett misslyckat kval till EM 2016.

Åge Hareide basar över ett som helhet mer talangfullt Danmark än på länge med 15 av 23 spelare i VM-truppen till vardags i Europas fem största ligor. Flera dessutom i framträdande roller.

Hareide har förvaltat arvet efter Morten Olsen, som ledde Danmark i 15 års tid.

– Morten har gjort mycket för dansk fotboll, tagit laget till både EM och VM, och han ska ha en stor eloge för jobbet han gjort. Jag har använt basen som Morten byggt och hämtat med mig mina egna idéer.

Rekordlång förlustfri svit

Åge Hareide har stuvat om Danmarks spel och efter en tung start på VM-kvalet har resultaten infunnit sig. Sedan hösten 2016 har Danmark inte förlorat en enda A-landskamp.

Den förlustfria sviten på 15 A-landskamper är den längsta i den danska landslagshistorien och 4–0-segern över Polen förra hösten en av de mest imponerande rödvita insatserna i mannaminne.

– Åge har gjort oss pragmatiska. Vi kan spela mer varierat. Mot Polen spelade vi med, inte långboll, men mer direkt. I den sista playoffkampen mot Irland var det kanske inte tikitakafotboll men vi höll bollen på marken och spelade passningsorienterat, förklarar Delaney.

– Vi kan många saker och har många olika slags spelare. Vi har små spelare i Pione (Sisto) och Christian (Eriksen) men kan spela med stora Yussuf Poulsen, Andreas Cornelius eller Nikolai Jörgensen på topp. Åge har sett till att vi har många strängar att spela på.

Danmark inleder VM mot Peru den 16 juni och möter därefter Australien 21.6 och gruppfavoriten Frankrike 26.6.

Både spelare och tränare vittnar om en mer rätlinjig och offensiv tempofotboll med högre presspel. Det gillar såväl spelarna som supportrarna.

– Vi spelar nog en fotboll som fansen tycker om. De gillar att vi kör för fullt. Åtminstone jag har märkt en slags eufori omkring oss och det ger självförtroende. När man märker att fansen gillar oss ger det en liten extra boost, säger Jannik Vestergaard.

Tillsammans redan som knattar

Ett vapen förutom Eriksens fötter och taktikvariationerna är en samspelt gemenskap. Flera nyckelspelare har vandrat tillsammans ända sedan junioråren.

– Många av spelarna har växt upp tillsammans, har spelat i samma lag sedan sju års ålder. Jag tror det finns sju spelare som jag själv spelat med redan då jag var tolv, berättar Thomas Delaney som nyligen skrev på för Borussia Dortmund.

– Vi är sammansvetsade och trivs bra tillsammans. Det hjälper oss kanske inte fram till VM-guld, men om det kan ge oss ens någon procents fördel till mer splittrade lag, så tar vi gärna emot det.

Danmarks saldo i VM-turneringar:
1986 – åttondelsfinal
1998 – kvartsfinal
2002 – åttondelsfinal
2010 – gruppspelet

En bragd i likhet med EM-guldet 1992 väntar sig få, men minimimålet är avancemang ur gruppen där Danmark möter Frankrike, Peru och Australien.

– Första målet är att komma vidare från gruppen. Om du är i VM ska du vidare från gruppen. Det är det som det handlar om. Och förstås vill vi gå så långt det bara går, säger Eriksen som är en av tre spelare som var med då Danmark senast spelade i VM 2010.

– Talangmässigt är vi mer redo nu, vi har spelare i passlig ålder i större klubbar. Och vi har vunnit matcher, vilket svetsat oss ännu mer samman. Vi är många kring samma ålder, alla känner varandra från många år tillbaka och är vänner, så det är kul att vara här.

Se reportage på förutom Danmarks också Sveriges och Islands VM-förberedelser i Sportmagasinet på Yle Fem på onsdag klockan 19.00. Programmet kan ses på Yle Arenan i ett års tid.

Diskussion om artikeln