Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö lobbar hårt för att SSAB ska backa från sina planer att lägga ner Lappvikfabriken

Från 2018
En fabriksbyggnad.
Bildtext SSAB i Lappvik sysselsätter 115 personer.
Bild: Minna Almark \ Yle

En nedläggning av rörfabriken i Lappvik får allvarliga konsekvenser för Hangö. Därför gör Hangö stad nu sitt allt för att försöka påverka stålkoncernen SSAB:s beslut om Lappvikfabrikens framtid.

Stadsdirektör Denis Strandell har skissat upp en handlingsplan för hur staden ska gå till väga.

- Nu är tidpunkten då vi måste kommunicera med bolagets absolut högsta ledning och se om det är någonting vi kan göra. Eller om det är något vi kan lyfta fram som påverkar det definitiva beslutet, säger Strandell.

Eftersom SSAB är en så stor koncern med verksamhet i flera länder har den högsta ledningen, det vill säga styrelsen, kanske inte en uppfattning om vad en nedläggning kunde ha för konsekvenser för Hangö, gissar Strandell.

Denis Strandell
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det var i måndags (11.6) som SSAB meddelade att fabriken i Lappvik är nedläggningshotad då stålkoncernen ska effektivera rörtillverkningen.

- Jag reagerade som de flesta, med bestörtning och med ganska stor förvåning, säger Strandell.

SSAB inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen på måndag (18.6).

Jag tror att SSAB är ett företag som understryker sitt samhällsansvar

Denis Strandell

Strandell konstaterar att samarbetsförhandlingar och nedläggningshot i första hand handlar om ett företags interna angelägenheter.

Men i sammanhanget vill han lyfta upp det samhällsansvar SSAB bär som en stor nordisk koncern med 15 000 anställda.

- Nu är det som tur ett svenskt bolag. Nordiska bolag är i gemen mycket bättre på att axla sitt samhällsansvar. De är mycket medvetna om att de är beroende av samhället liksom samhället är beroende av företagen.

- Det ska finnas en öppen dialog och det ska finnas en samhällsnytta som bolaget sysslar med. Jag tror att SSAB är ett företag som understryker sitt samhällsansvar

Allvarliga konsekvenser

I Hangö finns i runt 4 000 jobb. Om de 115 fabriksarbetarna i Lappvikfabriken mister sina jobb har det en stor inverkan på det omkringliggande samhället, säger Strandell.

- På en liten ort är det ett mycket svårt slag. Just när vi har genomgått en svår period av arbetslöshet, och det ser lite bättre ut efter Koverharkonkursen för sex år sedan, så skulle det här ju nog drabba samhället mycket hårt.

Stålrör i högar.
Bildtext SSAB i Lappvik tillverkar stålrör.
Bild: Minna Almark \ Yle

Om nedläggningen blir av kan ni då på något sätt dra nytta av tidigare erfarenheter i samband med FN-steels konkurs?

- Dessvärre tror jag att erfarenheterna är att det är ytterst svårt att sysselsätta människor som har jobbat med mycket specifika yrken och yrken som de långt har lärt sig på sin arbetsplats. Det finns inte direkt liknande jobb att få.

Strandell vill ändå understryka att det i SSAB:s fall inte handlar om en konkurs utan snarare handlar det om en lönsam enhet som är nedläggningshotad.

- När jag besökte fabriken för ett halvår sedan hade fabriken egentligen ganska goda framtidsutsikter. Därför var också överraskningen stor då det plötsligt fick en sådan här vändning.

Diskussion om artikeln