Grankulla går i bräschen för optisk fiber – fibernätet utvidgas utan att gatorna behöver grävas upp
Det optiska fibernätet i Grankulla byggs med hjälp av en ny metod som kallas microtrenching. Med en diamantsåg skär man en tunn skåra i asfalten för att lägga fibernätet. Det här betyder att man inte behöver gräva upp hela gatan.
Fiberkablarna placeras i skåran som ligger ungefär 40 centimeter under markytan.
- Det är miljövänligare när vi inte behöver gräva upp hela gatan och förstås mer kostnadseffektivt. För människorna som bor i närheten är det trevligare när man inte gräver upp hela gatan, säger Sanna Mutka som är chef för öppen fiber-tjänsterna på Telia.
Om man använder den nya metoden störs trafiken betydligt mindre och inga stora och bullriga maskiner behövs heller.
Den nya sågningsmetoden har inte använts så mycket i Finland, berättar Mutka. Orsaken är att kommunerna är aningen restriktiva med att ge lov. Man kan nämligen inte vara helt säker på hur bra asfalten håller efter att man är klar.
I Sverige har företaget goda erfarenheter av metoden, säger Mutka.
Grankulla är den första staden i Finland där metoden används.
- Grankulla är en föregångare. När man använder den nya tekniken kan man bygga ut det optiska fibernätet snabbare, säger Mutka.
Underhållsmästare Veli Keski-Kohtamäki från Grankulla stad anser också att den nya metoden är bra eftersom man inte behöver övervaka arbetet lika mycket under projektets gång. Dessutom blir kostnaderna för att lappa ihop vägen lägre.
Hemmen behöver en bra internetförbindelse
Internetanvändning ökar hela tiden och med hjälp av optisk fiber kan man garantera en god internettillförsel.
- I framtiden behöver hemmen jättebra internetförbindelse, man tittar till exempel mycket på teve via internet. Fiber är det allra bästa sättet att få en bra internetförbindelse till hemmet, säger Mutka.
Läget gällande optisk fiber i huvudstadsregionen är ganska bra när det kommer till höghus och stora husbolag. Däremot har det tidigare varit besvärligt att få fiber hem om man bor i egnahemshus och småhus.
- Det är för dyrt att bygga fiber för bara ett hus, det behövs ett helt område.
Koppar är inte konkurrenskraftigt
Överlag utvidgar Telia fibernätet främst i huvudstadsregionen men också i övriga delar av landet.
De gamla koppartrådsanslutningarna är inte längre konkurrenskraftiga.
- Koppartrådsanslutningarna byggdes ursprungligen för telefonnätet. Våra krav för internet och data växer och vi behöver snabbare och bättre förbindelser.
Med kopparnätet är det osäkert hur länge man kan ha tillräckligt snabba internetförbindelser.
- Om man nu skaffar fiber betyder det att man kan använda det många år framåt, säger Mutka.