Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

FPA:s svenska tjänst för proffs kan dras in – tjänsten sköts i Jakobstad

Från 2018
En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Robert Kneschke / Alamy

FPA:s svenska service för proffs inom arbetsgivarfrågor och hälsovård kan dras in eftersom den används för lite. Merparten av tjänsten sköts på FPA:s kontaktcenter i Jakobstad.

I Jakobstad arbetar en handfull personer med den svenskspråkiga servicen där man via telefon eller chatt svarar på professionellas frågor inom arbetsgivarfrågor och hälsovård.

- De har också andra arbetsuppgifter, de jobbar alla på två språk så skulle den svenska servicen dras in får de jobba mera på finska, säger Cecila Hellman-Salmi som är servicechef på FPA:s kontaktcenter i Jakobstad.

Antalet behöver fördubblas

Om man jämför med hur mycket den finskspråkiga motsvarigheten används är det bara tre procent som använder den svenskspråkiga. På FPA tror man att det beror på att många inte vet att den svenskspråkiga servicen finns och därför vänder sig till den finskspråkiga.

Den svenska tjänsten startades i november och sedan dess har det kommit omkring 20 förfrågningar via chatten och 300 via telefon.

- Nu kommer det ett fåtal förfrågningar per vecka. Det skulle behövas det dubbla, säger Hellman-Salmi.

- Eftersom de som jobbar med det har andra arbetsuppgifter riskerar frågorna från proffsen drunkna i det övriga arbetet då de väl kommer.

Förändringar på gång i höst

Det finns inget fastslaget datum för när tjänsten kan komma att dras in om den inte används tillräckligt. Hellman-Salmi säger ändå att det kan komma nya riktlinjer vad gäller chatten i höst.

- Vi vill ge samma service på svenska som på finska men används den inte så måste vi fundera vad vi ska göra, säger Hellman Salmi.

- De allra vanligaste frågorna handlar om sjukdagpenningar och föräldraledigheter. Vilken blankett man ska fylla i eller hur många sjukdagar man ska räkna med.