Toppmötet i Singapore får kritik i USA: ”Nordkorea åker hem med godispåsen"
Reaktionerna på president Trumps ”förhandlingsresultat” med Kim Jong-Un är blandade i USA. Nordkoreanerna åker hem med godispåsen, medan USA inte får någonting är ett tema som återkommer i flera kommentarer.
Det är tidigare CIA-chefen John Brennan som jämför med godisfördelningen. Han anser att USA gjorde flera eftergifter som att man ställde upp på ett toppmöte och lät Nordkorea få erkänsla i världen.
Avstå från militärövningarna värst
Den kanske värre eftergiften gällde president Trumps besked om att han kan och vill avstå från militärövningarna, ”wargames” som han kallade dem. Det fanns två motiveringar: de provocerar Nordkorea och de blir väldigt dyra.
Att den amerikanska presidenten rakt av lånade Nordkoreas vokabulär om militärövningarna som en provokation har stört många i USA.
Övningarna är åtminstone avsedda att skrämma. Men framförallt är de till för att behålla de amerikanska och sydkoreanska truppernas interoperabilitet.
”Presidenten vet inte speciellt mycket”
Samarbetet mellan länderna och deras militär ska fungera smärtfritt ifall av ett riktigt angrepp eller aggression.
Tidigare CIA-chefen Brennan, som tjänstgjorde under president Obama, nämner Kina och Ryssland. De kan eventuellt ha äventyrliga militära planer mot USA. Men det finns också andra.
- Ärligt talat verkar det inte som om presidenten skulle veta speciellt mycket om världspolitik eller vårt nationella försvar, eller ens militärövningarna, dundrar Brennan i en intervju i MSNBC.
USA:s grundläggande försvarsideologi är ju att hålla trupper på olika håll i världen, för att hålla eventuella angrepp och fiender långt bort.
Vem ska betala?
De stora regelbundna militärövningarna med Sydkorea är alltså inställda. Tidigare har president Trump också talat om att ta hem de amerikanska trupperna i Sydkorea, cirka 30 000 soldater.
President Trump återkom i flera intervjuer efter mötet till kostnaderna för att ta de stora bomplanen från Guam. De har mer än sex timmars flygväg.
Trump har också gällande Europa ansett att det inte är USA:s sak att betala för andras trygghet. Länderna ska själva i högre grad stå för sitt försvar.
Förhandlingsteknik om att ge och ta
- Jag är mycket oroad över vad presidenten gjorde. Jag anser att det var ett misstag, säger Leon Panetta, tidigare CIA-chef och försvarsminister under demokratiska presidenter, till CNN.
Han efterlyser möjligheter att kontrollera och verifiera att Nordkorea tar steg mot nedrustning.
- Min uppfattning av förhandlingsteknik är att en part erbjuder något och får något annat tillbaka, sa Panetta. Men presidenten har gett Nordkorea hela toppmötet, vilket ger legitimitet åt Kim Jong-Un som en världsledare.
- Och så säger presidenten att vi ska avlysa de gemensamma militärövningarna. De är extremt viktiga för säkerheten i Sydkorea. Vi fick inget i gengäld än vaga löften om denuklearisering, säger Leon Panetta.
”Amerikanska ledarskapet kollapsar”
- Signalen från Trump är klar, säger John Brennan. Trump vill dra oss ur globala åtaganden, närvaro och investeringar i världen, ja till och med från vänner och allierade.
Det amerikanska ledarskapet på den globala scenen står inför ett totalt sammanbrott, enligt Brennan.
Republikanerna försvarar Trump
Många republikaner kom med synliga stöduttalanden efter president Trumps möte på tisdagsmorgonen, amerikansk tid. Det var bra att mötet kom till stånd ansåg de bland annat.
Talman Paul Ryan uttalade sig beundrande över att presidenten inte accepterade status quo.
Det som många säger i sina uttalanden är att det här kommer att ta tid. De som hade väntat sig snabba resultat blev besvikna.
"Mata en haj med händerna är farligt"
Den republikanska senatorn John Kennedy ansåg det viktigt att komma ihåg att Kim Jong-Un är en slaktare som mördar både sin familj och sitt folk.
- Att jobba med honom är som att försöka mata en haj med bara händerna. Det går, men man måste vara väldigt försiktig, enligt republikansenatorn John Kennedy.
Lindsay Graham efterlyste också verifikation av denukleariseringen.
Och om det visar sig att de fuskar så återstår bara en amerikansk åtgärd: Krig, enligt senatorn Lindsay Graham.
"Diplomati bättre än Twitterhot"
På demokratiskt håll var kritiken mer väntad. Men också där ansåg man att mötet var bra.
- Vi anser att diplomati är bättre än infantila hot på Twitter, sa senator Chris Coons.
Senator Ben Cardin sa på en presskonferens att Kim Jong Un inte gör några eftergifter om inte amerikanerna agerar med kraft.
- Det måste finnas synliga bevis på viljan att avskaffa kärnvapnen. Och på framsteg. Det kravet kom inte fram, enligt Cardin.
Han efterlyste också mer insyn och makt åt kongressen i förhandlingarna
Andra demokrater krävde bland annat synligare krav på mänskliga rättigheter.
"Nyckfull personlighet problemet"
Det grundläggande problemet i förhandlingarna var presidentens person, sade demokratledaren Chuck Shumer.
Trump som förhandlare är så inriktad på stundens ingivelse, nyckfull och egendomlig, att han ofta misslcykas, sade Schumer. Han sade sig vara oroad över att det samma kan ske i Nordkorea-förhandlignarna.
Utrikesminister Pompeo fortsatte direkt till Sydkorea och Kina för att informera om mötesresultaten och kanske diskutera fortsättningen.
Presidentens rådvgivare John Bolton ska också ha en stark roll i framtida förhandlingar från amerikansk sida.
Hem för att sova och fylla
President Trump själv kommer hem på måndag eftermiddag finländsk tid.
I Singapore klagade han på att han inte hade sovit på 25 timmar och anytdde att han ska ta det lugnt efteråt. Han hade inte ens tid att twittra speciellt mycket.
På torsdag fyller Donald Trump 72 år. Det kommer säkert att firas, både i Vita huset och bland amerikanerna.