Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

På tv just nu: Högklassig inhemsk friidrott i Esbo – här tre höjdpunkter i GP-premiären

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 17:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Den finländska GP-serien i friidrott (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Camilla Richardsson inleder hindersäsongen och borde ha alla chanser att klara EM-gränsen, Nooralotta Neziri är redo för 13 sekunder och stavdamerna söker storformen. GP-tävlingarna i friidrott i Esbo bjuder på flera godbitar.

I kväll inleds den inhemska GP-serien i friidrott, som ersätter Elittävlingarna. Den första deltävlingen går av stapeln på Alberga sportplan i Esbo – och Yle Sporten listar tre grenar att hålla ett extra öga på.

D 3000 meter hinder

Camilla Richardsson känner sig starkare än någonsin tidigare och har krossat sina rekord på sidodistanser. Nu väntar premiären på huvudsträckan 3000 meter hinder – och väntevärdet är inget mindre än att Vasa IS-löparen leker sig under EM-gränsen 9.55,00. Richardssons personbästa från förra sommaren lyder 9.41,73.

– Det är alltid nervöst inför säsongens första hinderlopp. Jag väntar mig ett ganska säkert lopp och går in för att klara EM-gränsen, sade Richardsson, som får sällskap av några utländska löpare som bjuder på draghjälp, på tävlingarnas presskonferens i går.

D stav

Ingen finländsk stavdam har ännu överskridit EM-gränsen 445 i sommar. Erfarna Nikkanen gjorde det inomhus i vintras och ställs nu mot två av världens duktigaste stavungdomar i Saga Andersson och Wilma Murto.

Esbo IF:s 18-åring Andersson är inhemsk statistiketta i sommar med 435 och tävlar på hemmaplan, medan i förrgår 20 år fyllda Murto gjort en hoppingivande comeback efter skadeproblemen och hoppade senast 425 i Paavo Nurmi Games förra veckan.

– Fint att få tävla igen. Hoppen kändes överraskande hela i Åbo, jag börjar hitta effekten, säger Murto om formen.

Saga Andersson och Wilma Murto.
Bildtext Saga Andersson (t.v.) och Wilma Murto tävlar i Esbo.
Bild: All Over Press / Yle

D 100 meter häck

Nooralotta Neziri närmar sig toppformen efter ett turbulent år med hälsobekymmer, flytt och tränarbyte. I Paavo Nurmi Games underskred hon EM-gränsen 13,20 med fem hundradelars marginal och hade till och med kunnat hota 13-sekundersgränsen utan gruff med Queen Harrison på banan bredvid.

Neziri ställs mot nästan hela den inhemska eliten samt ett par utländska utmanare i Sveriges Elin Westerlund och Polens Klaudia Siciarz, som löpte juniorvärldsrekord på 60 meter häck förra vintern. Neziris sprang sitt finländska rekord 12,81 i juni 2016.

– 13 sekunder är realism. För det krävs ett helt och välbalanserat lopp, men ingen perfekt prestation. Det här blir säsongens fjärde start och förhållandena borde vara bra. Allt är fast i mig själv.

Nooralotta Neziri i Paavo Nurmi Games i Åbo 5 juni 2018.
Bildtext Nooralotta Neziri i gott slag.
Bild: Lehtikuva

På herrsidan gör bland annat häcklöparen Elmo Lakka (110 mh) en intressant start, medan den regerande EM-femman Kristian Bäck inleder sin inhemska tävlingssäsong i längd.

Esbos GP-tävlingar i friidrott sänds direkt i TV2 och Arenan i kväll klockan 18.30–21.00 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Artikeln uppdaterad klockan 17.00 med beskedet att Oskari Mörö avstår tävlingarna på grund av hälsoskäl.

Diskussion om artikeln