Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Hur lär barn sig simma? Delta i diskussionen och berätta hur ni gör i er familj

Från 2018
Pojke hoppar i havet.
Bildtext I Finland simmar många barn i sjön.
Bild: Mostphotos

Sommaren är här och det betyder mer eller mindre simning i de flesta barnfamiljerna. Förutom att det är roligt att simma och vara i vattnet är det också en viktig kunskap att lära sig. Ändå uppfyller endast tre fjärdedelar av sjätteklassarna i Finland de nordiska kriterierna för simkunnighet.

En kvinna med en mjukisapa och armpuffar på armarna.
Bildtext Lisa talar om simning och sjövett i BUU-klubben.
Bild: Ann-Catrin Rosenberg/Yle

Vi inledde juni månad med en temavecka om simning och sjövett i BUU-klubben. I programmen talade vår programledare Lisa bland annat om hur viktigt det är att träna simning. Som simkunnig är man till exempel inte så illa ute om man i misstag ramlar ner från bryggan. Du kan se Lisas avsnitt om att simma och använda flytväst här på Yle Arenan.

Simredskap vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Bildtext Barn lär sig ofta simma med hjälp av olika redskap.
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Simskolor samt olika redskap som armpuffar och simringar gör det ofta lite roligare att lära sig simma. Men fungerar något sätt att öva bättre än de andra eller är det bara fråga om att hitta rätt sätt för varje barn?

Vi på barnredaktionen frågar nu hur dina barn lär eller har lärt sig simma. Tycker du att simskola är det bästa alternativet eller föredrar du någon annan metodik? Ibland kan barn vara rädda för vatten eller sakna intresse för att lära sig simma. Har du hittat på något bra sätt att hantera dessa situationer?

En pojke som simmar med simglasögon på
Bildtext Barn kan vara rädda för att sätta huvudet under vattnet.
Bild: Mostphotos

Enligt simlärarnas observationer upplevs simkunnighet som viktigt särskilt i familjer som tillbringa tid på landet eller utomlands. Men ifall föräldrarna är rädda för vattnet eller annars negativt inställda till simning, speglas det också i barnets simkunnighet.

Därför är vi också nyfikna på hur du själv lärde dig simma. Du kan berätta vad du kommer ihåg; i vilken ålder du var, om du hade några svårigheter, om du tyckte om att öva simning eller om dina föräldrar måste försöka motivera dig. Har dina egna erfarenheter om att lära sig simma påverkat hur du gör med dina egna barn?

Dela dina funderingar med att kommentera den här artikeln.
Du kan också skicka din berättelse direkt till mig via e-post: sofia.alander@yle.fi.

Vi ser fram emot att höra dina tankar och erfarenheter kring ämnet!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln