Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-VM 2026 spelas i Nordamerika – också Finland röstade på USA, Kanada och Mexiko

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 14:23.
Amerikanska fotbollsfans under VM 2014.
Bildtext Amerikanska fotbollsfans under VM 2014. Merparten av matcherna 2026 kommer att spelas i USA.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

Efter en paus på 32 år kommer fotbolls-VM att spelas i Nordamerika. USA:s, Kanadas och Mexikos gemensamma ansökan röstades fram som VM-värd före det andra alternativet, Marocko, på onsdagen. Det finska bollförbundet röstade också på Nordamerika.

Fotbolls-VM 2026 arrangeras i USA, Kanada och Mexiko. Det slog det internationella fotbollsförbundet Fifa fast under sin kongress i Moskva på onsdagen.

VM 2026 kommer för första gången att ha 48 deltagande länder. Sammanlagt spelas 80 matcher över 34 dagar och turneringen kommer att spelas på sammanlagt 16 orter.

I nuläget har länderna listat 23 alternativ för värdstäder, varav de 17 amerikanska städerna ska skalas ner till tio:

USA: Atlanta, Baltimore, Boston, Cincinnati, Dallas, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, Nashville, New York / New Jersey, Orlando, Philadelphia, San Francisco-området, Seattle och Washington D.C.
Kanada: Edmonton, Montreal, Toronto
Mexiko: Guadalajara, Mexico City, Monterrey

Enligt de nuvarande planerna ska finalen spelas på NFL-klubbarna New York Giants och New York Jets hemmaarena i East Rutherford i New Jersey. Arenans publikkapacitet ligger på 82 500.

Alla medlemsländer fick rösta

Efter korruptionsanklagelserna i samband med valen av Ryssland och Qatar (VM-värd 2022) valde Fifa att öppna på beslutsfattandeprocessen, och istället för att använda sig av en skiljd kommitté för valet fick samtliga medlemsländer rösta fritt. Rösterna föll 134–65.

Det inhemska bollförbundet meddelade redan i går att den blåvita rösten faller på Nordamerika. Enligt Iltasanomat ska ordförande Ari Lahti ha konstaterat att valet föll på nordamerikanerna främst på grund av att infrastrukturen redan existerar i landet.

Marocko skulle däremot ha varit tvunget att bygga flera nya fotbollsarenor som håller måttet för en VM-turnering.

Också Sverige och Danmark röstade på Nordamerika.

Nordamerikansk fotbollsfest för fjärde gången

Av de nyvalda värdnationerna har Mexiko och USA stått värd för ett herr-VM tidigare. Mexiko 1970 och 1986, USA 1994. Kanada har i sin tur stått värd för dam-VM år 2015.

För Marockos del var det femte gången som landet blivit utan VM trots en ansökan.

Toppmötet på onsdagen bjöd också på andra snackisar. Rysslands president Vladimir Putin deltog snabbt och tackade Fifa för ”att inte låtit politik påverka valet av Ryssland till VM-värd” och hyllade också ordförande Gianni Infantinos hjälpsamma attityd.

Det svenska fotbollsförbundet ifrågasatte i sin tur varför Fifa inte ekonomiskt ersätter damklubbar för att deras spelare deltar i VM. Klubbar, vars spelare blir uttagna till herr-VM, kompenseras.

Förslaget att rätta till på missförhållandet verkade få stöd av bland andra Infantino, men inga konkreta beslut fattades.