Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elektronikaffär fattade eld i Vanda: "Barn ska stanna inomhus"

Från 2018
Uppdaterad 14.06.2018 09:57.
Lokalt live: Brand i Vanda, nära köpcentet Jumbo - Spela upp på Arenan

En brand i en återvinningsstation för elektronik, norr om Ring III, i närheten att köpcentret Jumbo orsakade mycket kraftig svart rök över himlen i Vanda. Röken kan göra det svårt att andas för personer med lungsjukdomar.

Brandkåren lyckades snabbt få branden under kontroll men eftersläckningsarbetet tros pågå i flera timmar.

I området finns förutom köpcentret också ett antal kontorsbyggnader. Branden orsakar också förändringar i trafiken eftersom ett antal vägar har stängts av. Bland annat kan det vara svårt att ta sig till flygplatsen.

På området finns guidning för trafiken.

Sammanlagt fanns det 10 stycken utryckningsenheter på plats för släckningsarbetet.

Elden startade i en container där elektroniskt avfall förvarades.

- Det var en container med gammal elektronik så som gamla tv-apparater som brann. Vi vet inte vad som orsakade branden men det kan räcka med att en gammal ackumulator kortsluts och fattar eld, säger jourhavande brandchef Ari Koivunen på räddningsverket.

Han rekommenderar också att man inte rör sig utomhus på området på grund av den kraftiga röken.

- Barn ska hålla sig inomhus, lukten är mycket stark. Också personer med andningssvårigheter och lungsjukdomar ska hålla sig borta, säger Koivunen.

Företaget vars containers brann heter Tramel Oy och de återvinner bland annat elektronik.

Harri Niukkanen, vd på Tramel, tror precis som brandchef Koivunen att branden kan ha orsakats av en kortslutning i en ackumulator.

– I elektroniska apparater finns ofta litiumbatterier. Ibland självantänder de även i hem som en följd av att det uppstått en kortslutning, berättar Niukkanen.

Elektroniken som brann var inte värdefull och Niukkanen bedömer att den ekonomiska förlusten handlar om på sin höjd några hundralappar.

Diskussion om artikeln