Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska pensionärer i skatteparadiset Portugal tvingas börja betala skatt

Från 2018
Uppdaterad 13.06.2018 15:42.
Vanhempi pariskunta penkillä, Malta, 6.5.2018.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Finland säger upp skatteavtalet med Portugal i morgon, den 14 juni. Det innebär att Finland kan börja beskatta privata pensioner som utbetalas till finländare bosatta i Portugal.

Det gamla avtalet härstammar från 1970, men regeringen anser att det inte längre motsvarar Finlands skattepolitiska riktlinjer. Avtalet uppfattas inte längre som rättvist.

Det gamla avtalet har begränsat de finländska myndigheternas möjligheter att beskatta pensioner som utbetalas från Finland.

Skattebjörnen har heller inte kommit åt hyresinkomster och försäljningsvinster på bostäder som säljs i Finland.

Portugal - veritabelt skatteparadis

Portugal har de senaste åren utvecklats till ett skatteparadis för europeiska pensionärer. Tjänstepension från privata arbetsgivare har kunnat lyftas helt skattefritt.

Man har bara behövt en ansökan om att få en särskild skattestatus, non-habitual residency - för att slippa skatt i tio år.

Det finns ca 500 finländska pensionärer i Portugal, svenskarnas antal är många gånger större.

Portugal
Bild: Lacobrigo

Lång process

Finland ville få till stånd ett nytt skatteavtal redan 2016, men det har stött på patrull i Portugal - av orsaker som inte ens Finansministeriets tjänsteman Anders Colliander kan förklara.

Avtalet kräver godkännande av parlamenten i både Finland och Portugal, men den portugisiska regeringen har inte brytt sig om att ge avtalet vidare för parlamentsbehandling.

Två utvägar som bägge leder till beskattning

Nu återstår två alternativ, berättar Colliander.

Antingen godkänner Portugals parlament det nya skatteavtalet och då träder det i kraft vid årskiftet. Förändringen av pensionsbeskattningen har en övergångsperiod på tre år, så de finländska pensionerna börjar beskattas först 2022.

Om Portugal fortsättningsvis ställer sig på tvären inleds ett avtalslöst tillstånd i början av nästa år, och då är det finsk lagstiftning som gäller. Det betyder att finländska pensioner, hyresintäkter och vinster börjar beskattas enligt finsk lag.

Finland har slutit ett likadant avtal med Spanien och det träder i kraft vid årskiftet.

Portugal
Bildtext Algarve
Bild: Steven Fruitsmaak

Diskussion om artikeln