Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polis döms för att ha kört mot rött under utryckning och orsakat olycka

Från 2018
Uppdaterad 16.06.2018 10:44.
En polisbil på taket efter en krock.
Bildtext Så här såg det ut efter kollisionen.
Bild: Läsarbild.

I oktober orsakade en polis en olycka i Karleby då han under en utryckning körde mot rött. Nu döms mannen för äventyrande av trafiksäkerheten.

Mellersta Österbottens tingsrätt dömer mannen till 15 dagsböter till en summa av 375 euro. Han ska också ersätta staten för rättegångskostnader och brottsofferkostnader.

Fem personer skadades i olyckan

I olyckan kolliderade en polisbil med en personbil. Fem personer skadades.

Olyckan inträffade i korsningen av Jyväskylävägen och Kaustarvägen. Personbilen skulle korsa Jyväskylävägen samtidigt som polisbilen kom körande längs med Jyväskylävägen.

Smällen var så hård att polisbilen rullande runt flera varv och landade på taket. Tre poliser i polisbilen och en kvinna och en man i personbilen fick lindriga skador.

Inga sirener

Frågan i rätten var bland annat om polisbilen höll rätt situationshastighet och var både sirener och blåljus på.

Enligt den åtalade har han använt blåljus. Men vittnesmål har inte styrkt de uppgifterna, och enligt domen var varken blåljus eller sirener på.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till 60 dagsböter och få körförbud för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen som stod åtalad bestred åtalet och ansåg att han inte äventyrat trafiksäkerheten utan att det var fråga om ett mänskligt misstag.

Tingsrätten ansåg inte att kriterierna för grovt äventyrande av trafiksäkerheten uppfylldes och dömde därför mannen för äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt körkortslagen ska en person få körförbud om hen döms för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, inte för den lindrigare domen äventyrande av trafiksäkerheten.

Domen kan överklagas till Vasa hovrätt inom 30 dagar. Anmälan om missnöje med domen ska lämnas in till tingsrätten inom sju dagar.

Texten ändrad 16.6: enligt domen var varken sirener eller blåljus på när olyckan skedde. Tidigare skrev vi att blåljusen var på.