Göran Stubb om Montreals ryktade intresse för Jesperi Kotkaniemi: "NHL-klubbarna bluffar så mycket de bara orkar och kan"
Under veckoslutet är hockeytalangscouten Göran Stubb på plats för 35:e gången i rad då NHL-klubbarna sinsemellan fajtas om världens hetaste juniorstjärnor. I Yle Sportens intervju berättar han varför backar är värdefullare än förr, om ett blåvitt potentiellt överraskningsnamn i den första omgången och en draftanekdot från 1985.
Hur har draften förändrats under de tio senaste åren?
– Då jag började med NHL fanns det ett mindre antal lag. Det var mer storväxta spelare och hela spelet byggde i större utsträckning på rå styrka, berättar den 83-årige Stubb.
Inför sommarens draft är den svenska backen Rasmus Dahlin rankad högst och förväntas bli vald av Buffalo Sabres.
I dag letar lagen allt mer efter spelskickliga och rörliga backar. Backarna har tagit över.
– Förr var centern spelfördelaren. Han styrde spelet och bestämde tempot och takten. I dag letar lagen allt mer efter spelskickliga och rörliga backar. Backarna har tagit över.
– Det är bara att titta på Miro Heiskanen. Han dominerar i HIFK, på samma sätt som Erik Karlsson i Ottawa. Det går allt mer över till att backarna tar över centrarnas roll som spelfördelare. Det är backarna som anger takten.
Nordgren har övertygat
Vilken finländares aktier har stärkts mest under den gångna säsongen?
– Förstås är det Kotkaniemi. Det är en stor merit att ha spelat med och mot män under säsongen, säger Stubb om Ässäts anfallare.
Stubb väljer också att lyfta upp ett namn som det inte har snackats speciellt mycket om.
– En annan kille vars aktier har stigit en hel del efter en rätt så ojämn säsong i juniorligan är målvakten Justus Annunen. Nuförtiden ska målvakter ju vara så stora som möjligt. Han är långt över 190 cm lång och väger närmare 100 kg.
En annan kille vars aktier har stigit en hel del efter en rätt så ojämn säsong i juniorligan är målvakten Justus Annunen.
Annunen spelade under säsongen A-juniorhockey i Kärpät.
– Han gör inga stora räddningar men står iväg för pucken hela tiden. Han gjorde en mycket fin U18-turnering.
HIFK-spelaren Niklas Nordgren gjorde flest mål (8) i U18-VM i våras där laget vann guld.
– Han hade problem med höftskador i början av säsongen men vann skytteligan i U18-VM.
– Före den turneringen var det 10 NHL-klubbar som hade bokat en intervju med honom under sommarens Combinevecka. Efter U18-VM var det 20 som ville tala med honom. Tyvärr var han magsjuk så han kunde aldrig delta. Men intresset finns!
Anfallsspelaren Jesse Ylönen spelade under den gångna säsongen Mestishockey där han noterades för 14 + 13 = 27 poäng på 48 matcher.
– Han är ett oskrivet kort som spelade i sorgliga Espoo United. Det är många NHL-scouter som tycker om honom. Han är född sent 1999. Pappan Juha Ylönen har spelat i NHL.
Går Annunen tidigt?
Vilka finländare har då förutsättningar att draftas i den första eller andra omgången?
– Ett litet land som Finland kan omöjligen alltid ha 5–6 killar i den första omgången, säger Stubb.
Förra sommarens NHL-draft var en blåvit rekordnotering då hela sex finländare ropades upp i den första omgången.
– Kotkaniemi borde gå i den första rundan. Jag skulle tippa att Kupari också går i den första omgången. Sedan får vi se hur det blir med Annunen.
– Det finns en kille som inte är så känd här eftersom han har gått en märklig väg. Han heter Sampo Ranta, ursprungligen från Nådendal, men jag tror att hans pappa jobbar i Tyskland.
– Pojken har spelat i Red Bull Salzburg och tog därifrån steget till kanadensisk juniorhockey. Det är en kille som kan gå i den första omgången.
Kotkaniemi och Montreal?
Just i år är centrar något av en bristvara bland de högst rankade spelarna – en faktor som kan stärka deras aktier.
Har Jesperi Kotkaniemi och Rasmus Kupari förutsättningar att spela som centrar i NHL?
– Båda är bättre som center. På grund av att de är så unga har de i ligan matchats på kanten. I U18-VM spelade Kotkaniemi center.
Det florerar rykten om att Montreal som reserverar som trea skulle vara ute efter en center och därför stormförtjust i Kotkaniemi.
Kan informationen verkligen sippra ut eller rör det sig om en medveten bluff?
– NHL-klubbarna bluffar så mycket de bara orkar och kan inför draften för att inte blotta sina kort. Vem har då satt igång ryktet om att de är ute efter en center? Det är många som anser att Kotkaniemi i år kommer att vara den center som går först.
– Jag har lärt mig att man inte ska lita så mycket på klubbarna.
Stubb lyfter upp NHL-draften 1985 som exempel.
– Jag kommer ihåg då det fanns en svensk scout som hette Lars-Erik Sjöberg. Han var före detta lagkapten för Winnipeg Jets och det svenska landslaget.
– En gång åkte vi till draften i samma taxi. Jag sade att Ulf Dahlén är rankad som tia, New York Rangers kan få honom, sade Stubb.
Dahlén? Vi är inte ett dugg intresserade av honom.
– Dahlén? Vi är inte ett dugg intresserade av honom, svarade Rangersscouten Sjöberg.
New York Rangers hade då draftens sjunde val.
– En och en halv timme senare hoppade han tio meter upp i luften av glädje då Dahlén fortfarande fanns kvar och de kunde ta honom.
"NHL:s dammsugare är otroligt effektiv"
Kevin Lankinen är en 23-årig målvakt som aldrig draftades och som i våras fritt kunde välja NHL-klubb. Hans val föll på Chicago Blackhawks.
Är det en fördel att inte bli NHL-draftad och därför lite senare fritt få möjlighet att välja klubb?
– NHL:s dammsugare är otroligt effektiv. Den går igenom Europa, det finns inga hemliga storstjärnor. Det finns ändå alltid spelare som utvecklas sent. Lankinen är en typisk kille som var bra men inte tillräckligt bra för att bli draftad före han kom under Jan Lundells beskydd.
Stubb vill understryka vikten av högklassig målvaktsträning.
– Lundell är väl just nu den ligamålvaktstränare som är mest känd. Vi har nu många skickliga målvaktstränare i Ryssland. Därför kommer ryska målvakter helt plötsligt fram.
– Att Ville Husso är på väg in i NHL är Lundells förtjänst. Nu har Lankinen skrivit kontrakt, det är Lundells förtjänst. Att HIFK fick Markus Ruusu är Lundells förtjänst.
Det finns alltid så kallade late bloomers.
Att inte bli reserverad är ändå ingen katastrof.
– Det finns alltid så kallade late bloomers, spelare som dyker upp eller utvecklas senare än andra. Det är roligt. Spelare som inte blir draftade kan fortfarande ha möjlighet att spela i NHL.
NHL-draften äger rum i Dallas under midsommarveckoslutet.
Lyssna på Anders Nordenswans draftanalys i söndagens Vegasporten:

Vegasporten
NHL-kolumnen: Jesperi Kotkaniemi kan väljas som tredje spelare – här är draftens utgångspunkter och de fem hetaste finländarna
Den storväxta centerns värde har stigit som en raket.
NHL-draftens största stjärna kommer från Sverige – Rasmus Dahlin jämförs med både Peter Forsberg och Nicklas Lidström
Svenske superbacken Rasmus Dahlin draftas som nummer 1.
Frågesport: Vad kan du om NHL-draften 2018?
Svara på 15 frågor om NHL-sommarens höjdpunkt.
Inför NHL-draften: Vilka är förutsättningarna, hur går det till och vad händer sedan?
Förutsättningarna inför NHL-sommarens höjdpunkt.