WWOOF-nätverket ger volontärer möjlighet att bekanta sig med vardagen som jordbrukare
Runtom i världen erbjuder ekologiska odlingar husrum för volontärer som vill lära sig mer om jordbruk. Katrine Jensen, från Norge, jobbar för tillfället på en gård i Kimito, men har drömmar som sträcker sig långt utanför Europa.
Har du någonsin drömt om att lära dig mer om det vardagliga arbetet på ett jordbruk?
Det har Katrine Jensen. Hennes intresse har därför tagit henne från Norge, via Åland till en gård i Kimito. Där jobbar hon inom ramen för ett nätverk som kallas WWOOF.
- Jag hörde om det här av ett par vänner för några år sedan. De rekommenderade det för att jag blev intresserad av jordbruk. Sedan tog det några år innan jag fattade beslutet att göra det själv.
WWOOF står för World Wide Opportunities on Organic Farms. Ifall man ansluter sig till nätverket har man möjlighet att jobba som volontär på ekologiska gårdar över hela världen.
Kravet är att jordbruket måste vara ekologiskt och verksamheten småskalig. Värden på gården kan dessutom ge önskemål om hur länge volontären ska vistas på gården.
Volontären förväntas jobba mellan fyra och sex timmar per dag och har rätt till en ledig dag per vecka. I utbyte för det här får volontären mat och husrum.
Ville lära sig mer om Finland
Jensen har varit på Kimitoön i några veckor. Innan det jobbade hon på gårdar på Åland och Majvik utanför Helsingfors. Orsaken till att det blev just Finland var på grund av att hon inte visste så mycket om landet sedan tidigare
- Jag känner till Mumin och lite av bastukulturen, men inte så mycket mer. Jag tänkte att det här skulle vara en bra möjlighet att upptäcka Finland.
Vad har du fått göra på gården i Kimito?
- Jag har rensat ganska mycket ogräs, målat lite och skött om hönsen. Jag tycker väldigt mycket om getterna de har på gården.
Jensen berättar att gården på Åland var väldigt liten så där fanns inte så mycket jobb för henne. Men värden visade henne i stället hela Åland, vilket hon uppskattade.
Gården i Majvik var ganska storskalig och där jobbade också andra volontärer. Jensen berättar att en av arbetsuppgifterna var att sätta 45 000 lökar ner i jorden.
Hon säger att det är roligt att jobba som volontär på gårdarna eftersom man får konkret prova på det faktiska arbetet på ett jordbruk.
- Man får lära sig hur en vanlig dag ser ut på gårdarna. Man får en mycket bra inblick i hur man sköter ett lantbruk. Dessutom lär man känna människor på ett annat sätt i och med att man faktiskt bor med dem. Sen får man prata med människor med erfarenhet och höra om den kunskap de har. Det värderar jag högt.
Vem rekommenderar du det här för?
- Jag rekommenderar det här till alla som är intresserade av jordbruk. Det är bra ifall man är ganska öppen eftersom man kommer människor ganska nära i och med att man bor tillsammans på gården. Man bör ha ett öppet sinne och vara intresserad av att faktiskt jobba. Då är det här en mycket bra möjlighet.
Jensen ska jobba ännu några veckor i Finland innan hon beger sig hemåt. I framtiden hoppas Jensen få jobba på gårdar utanför Europa, kanske i Sydamerika eller Asien.
Lyssna på hela intervjun med Katrine Jensen här.
