Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ännu finns det hopp, men torkan oroar jordbrukare - ”Det är så det är att vara jordbrukare, vi är bundna till vädrets makter”

Från 2018
Kristoffer Nilssons granne i sin traktor
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Torkan fortsätter och inga ordentliga regnskurar är i sikte. Jordbrukarna blir allt mer bekymrade över årets skörd som ser ut att torka bort.

I Österbotten är läget ännu inte katastrofalt, men alla hoppas på regn.

Yle Åboland kontaktade tre jordbrukare i regionen för att se hur odlingarna mår.

- Det är torrt. Det borde regna. Det blir snart bekymmer. Betet åt djuren torkar bort. Grässkördarna blir bara en tredjedel av vad de brukar, säger Christer Jägerskiöld, jordbrukare på Kimitoön.

Ung man med havrefält och hav i bakgrunden.
Bildtext Christer Jägerskiöld.
Bild: Yle/Monica Forssell

Mest bekymrad är han över vallodlingarna, det vill säga skörd av hö eller grönmassa som används för djurfoder.

- Vallodlingen behöver mycket vatten. Den har helt stannat i växten. Däremot kan spannmålet som såddes på våren fortfarande repa sig om det börjar regna. Bönorna ser också bra ut, tillsvidare. Men snart når de också sin gräns.

Jägerskiöld säger att han börjar bli bekymrad, främst för att han ska lyckas samla ihop tillräckligt med mat åt djuren.

- Det är inte så farligt ifall det blir lite spannmål, men jag behöver mat åt djuren. I värsta fall får jag slakta bort några djur för att klara mig om det inte finns mat.

Spannmålet gror ojämnt

Andreas Johansson, mjölkbonde på Heisala i Pargas, konstaterar också att vallodlingarna varit klart sämre än vanligt i år.

- Vi har skördat för en vecka sedan första skörden som var cirka en tredjedel sämre än vad vi brukar få från samma areal.

Andreas Johansson, SFP
Bildtext Andreas Johansson.
Bild: Yle/Nina Bergman

- En del av årets skörd är sannolikt redan förlorad. Spannmålsbroddarna verkar vara väldigt ojämna vilket betyder att när det sedan börjar regna så börjar det som inte ännu grott, gro. Då är risken stor att det finns mycket gröna ax då man börjar skörda, vilket gör det svårt.

Enligt Johansson finns det grundvatten, men fukten är för djupt och bundet till jordpartiklar. Dit odlingsväxternas rötter når är det riktigt torrt.

Bevattning inte en självklar lösning

En lösning på den extrema torkan är bevattning. Men enligt Johansson är den lösningen inte så enkel. För det krävs en ordentlig bevattningsutrustning.

Bränslet som används i bevattningen är också dyrt.

- Nog är jag lite bekymrad över torkan. Men det är så det är att vara jordbrukare. Vi är bundna till vädrets makter.

Kurt Ekström, jordbrukare i Pargas, suckar bekymrat när han berättar om årets odlingar.

- Det är svårt att beskriva hur torrt det är, men jag minns inte när det skulle ha varit så här torrt. Det borde regna, och mycket. Det finns odlingar som ser förhållandevis bra ut, men mycket är helt förstört.

Kurt Ekström i ett växthus i Pargas.
Bildtext Kurt Ekström
Bild: Yle/Adrian Perera

Ekström nämner att sockerbetsskörden blir mycket skral i år för honom. Inget regn kan rädda den skörden heller.

- Det är bara att leva med det och anpassa levnadskostnaderna efter inkomsten så gott det går. Det här kommer betyda en kassakris nästa vår.

- Det gäller att se till att man har stödansökan rätt ifylld och inlämnad. Det är ju bra att lantbruksstödet utgör en del av inkomsten.

sockerbetor i stuka
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Maria Wasström

Diskussion om artikeln