Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm storsatsar på att locka företagare till Fågelberget – "Stort intresse också utanför regionen"

Från 2018
Ben Antell, Teknisk direktör i Korsholm, vid Fågelbergets industriområde.
Bildtext Korsholm satsar stort på att bygga ut Fågelbergets industriområde och locka nya företagare. Tekniska direktören Ben Antell framför däckgrossisten Gripen Wheels femtusen kvadratmeter stora nybygge i området.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Det tar tid att gå från första kontakten till ett undertecknat kontrakt, men satsningen lönar sig. Det säger tekniska direktören Ben Antell i Korsholm om kommunens arbete med att bygga ut Fågelbergets industriområde och locka företagare att etablera sig där. Här råder rätt slags anda, berömmer företagare som bokat tomt.

På onsdagen prövade kommunen ett nytt grepp i marknadsföringen av de nya industritomterna på Fågelberget, en tomtförsäljningsdag.

Enligt tekniska direktören Ben Antell är intresset för tomterna stort, inte bara bland företag i den egna närregionen.

- Vi har fått kontakter från hela landet och rentav utomlandsifrån, säger Antell och menar att detta också är tack vare nya marknadsföringskanaler online.

Tidigare annonserade kommunen helt enkelt ut dylika tomter i lokala medier, numera har man bland annat en heltidsanställd webbkommunikatör som kan delta i marknadsföringsarbetet.

Ett snabbt eller enkelt arbete handlar det ändå inte om, påpekar Antell.

- Från första kontakten tills man har ett namn på pappret tar det nog tid och kräver ansträngning.

Seinäjokiföretagare först i kö

På Fågelberget finns sedan tidigare ett 80-tal företag. Nu har kommunen utvidgat området med ytterligare 60 tomter, varav elva är reserverade för företag inom cirkulär ekonomi.

Ett sådant företag stod också först i kön och reserverade en tomt på området, Seinäjokibaserade Lakeuden Ympäristöhuolto Oy. Vd Timo Hirsimäki ser fram emot den kommande etableringen.

- Vi är mycket glada att kommunen tog kontakt och berättade att den här möjligheten finns, vi har sökt efter rätt plats i tre år och det här känns bra, vi säger Hirsimäki.

Timo Hirsimäki, vd för Lakeuden Ympäristöhuolto Oy, framför den tomt som hans företag reserverat vid Fågelberget i Korsholm.
Bildtext Timo Hirsimäki, vd för Lakeuden Ympäristöhuolto vid den tomt som företaget har reserverat på Fågelberget.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Lakeuden Ympäristöhuolto är ett österbottniskt familjeföretag specialiserat på plastbearbetning.

33 år i branschen har företaget bakom sig och idag jobbar man med att hantera, sortera, bearbeta, återanvända och göra produkter för återanvändning av det avfallsmaterial som kommer från affärer, industrier och byggbranschen.

Företaget har sedan tidigare anläggningar i Seinäjoki och Ylistaro.

- Vi vill växa och här i vasaregionen har vi redan kunder och samarbetspartners. Att Korsholm här på Fågelberget satsar på ett litet kluster av företag inom cirkulär ekonomi passar oss perfekt, jag är övertygad om att det kommer att leda till samarbete som ger mervärde, säger Hirsimäki.

Tre nya arbetsplatser skapas i och med företagets etablering i Korsholm.

Tekemisen meininki

Hirsimäki är mycket nöjd med samarbetet med kommunen såhär långt och berömmer den företagarvänliga andan. Här finns enligt Hirsimäki det som på finska kallas tekemisen meininki, att man får saker och ting gjorda.

- Nu håller vi på och färdigställer våra ansökningar om bygglov och miljölov och dem hoppas vi kunna lämna in före midsommar. Efter det hoppas vi förstås på en snabb behandling så att vi kan börja bygga.

Den tomt som Lakeuden Ympäristöhuolto bokat på Fågelberget är 9 000 kvadratmeter stor.

Planskiss över en del av Fågelbergets industriområde i Korsholm. Flygekorrens olika habitat har beaktats och en korridor mellan dem gjorts upp.
Bildtext En del av tomterna på Fågelberget.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Under våren har kommunen jobbat med att färdigställa de nya vägarna i området. Vägarna i området är anpassade för tung trafik, medan vatten och avlopp är planerade för företag med omfattande behov.

Stor satsning ekonomiskt

Det handlar om en stor satsning för Korsholm, som investerar närmare kring 3,5 miljoner euro totalt.

Men att vänta och se är heller ingen taktik som fungerar om man vill stöda företagande, menar tekniska direktören Ben Antell.

- Då ett företag tar kontakt och vill etablera sig kan man inte börja höra sig för om ett markköp, då går tåget nog förbi. Nu har vi valt att satsa och har marken och infrastrukturen färdigt på plats.

Antell är ändå övertygad om att satsningen kommer att bära frukt.

- Om tio år är största delen av det här området bebyggt och här är fullt av verksamhet, alla de kontakter vi haft tyder på det.

Diskussion om artikeln