Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den snörika vintern fyllde på vattenreservoarerna: "Ingen risk för att grundvattnet tar slut"

Från 2018
Torr gräsmatta i park.
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Det är bara markens ytskikt som är torrt, på några meters djup finns grundvattnet och det ligger på ganska normal nivå. Efter årets snörika vinter var nivån på grundvattnet som högst i april.

På Finlands miljöcentral har man mätt grundvattnets nivå sen mitten av 1970-talet och som lägst har nivån legat mellan en och en och halv meter under medelnivån.

- Sommaren 2006 var det väldigt torrt och nästan hela årets nederbörd kom i september och oktober, säger Hydrogeolog Mirjam Orvomaa på Finlands miljöcentral.

Sen växtperiod

Årets växtperiod kom igång ganska sent på grund av den svala våren och det har också påverkat grundvattennivån positivt.

- Under växtperioden förbrukar växterna mycket vatten och när växtperioden är slut i augusti minskar också växternas vattenbehov.

Åren 2002 och 2003 var mycket torra och enligt Orvomaa var det en del brunnar som sinade då.

- Om inte brunnen sinade då klarar man nog sig det här året också. Många har också byggt om sina brunnar efter det.

Sämre kvalitet

Då vattennivån i brunnen sjunker försämras också kvaliteten på vattnet.

- De med egen brunn ska nu börja fundera på vad de använder sitt vatten till, om de till exempel ska fylla utomhusbassängen eller inte.

Orvomaa önskar att det så småningom skulle komma regn.

- De ytliga skikten i marken är så torra nu att det kräver tre eller fyra dygns regn innan det börjar märkas på grundvattennivån.

Diskussion om artikeln