Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritiken mot domarna i VM: ”Ett gäng som inte borde få döma”

Från 2018
Uppdaterad 14.06.2018 11:13.
Sveriges ledande fotbollsdomare avslutar karriären då han inte blev nominerad till VM i Ryssland.
Bildtext Jonas Eriksson är expert för SVT under VM.
Bild: All Over Press

35 domare från hela världen är uttagna till VM som börjar i dag. Det är alldeles för mycket anser den tidigare svenske toppdomaren Jonas Eriksson. Enligt Eriksson finns det elva domare som inte håller den nivå som krävs.

Värdnationen Ryssland mot Saudiarabien är första par ut då fotbolls-VM kör igång idag. Premiärmatchen döms av argentinaren Nestor Pitana. Pitana har varit Fifa-domare sedan 2010 och gör sitt andra världsmästerskap. I Brasilien för fyra år sedan dömde han fyra matcher, bland dem en kvartsfinal.

Pitana är en av 19 domare i VM som håller klassen anser den tidigare svenske toppdomaren Jonas Eriksson.

– Den största majoriteten är kompetenta domare med erfarenhet, kompetens och rutin att genomföra dessa matcher samt göra ett jättebra jobb på planen, säger han till SVT där han kommer att fungera som expert under VM.

Domaren Nestor Pitana
Bildtext Nestor Pitana dömer öppningsmatchen i VM.
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Elva domare får rött kort

Sammanlagt 35 domare är uttagna till VM och enligt Eriksson är det alldeles för många. Han är också orolig för standarden på elva domare.

– Ett gäng domare som, sett till erfarenhet och kompetens, inte borde få vara på fotbolls-VM i Ryssland eller döma matcher. 35 stycken är alldeles för många för att alla ska få chansen. Om vi plockar bort dessa elva domare ligger vi på samma numerär som i Brasilien, säger han.

Eriksson fråga sig också hur Gassama Bakary Papa från Gambia ska klara av VM då hans team varit inblandat i en skandal. En assisterande domare blev nyligen avstängd för korruption.

– Han har inget team helt plötsligt. Hur ska de formera honom? Ändå är han Afrikas bästa domare under flera år. Jag är inte säker om de kommer att klara av det eller ha kompetensen, säger Eriksson.