Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.
Fänkålsgratäng
Ingredienser:
(4 portioner)
- 4 st fänkål
- 30 gram parmesan
- 2.5 deciliter grädde
- 2 st äggula
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
- Skär fänkål i tunna klyftor.
- Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills de är nästan mjuka.
- Lägg i en oljad form.
- Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
- Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
- Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills äggstanningen blir gyllenbrun och lite krämig.
Stekta tomater
Bild: Yle / Carina Ahlskog
Strömsö,matrecept,Paul Svensson
Ingredienser
- 8 inhemska tomater
- 1 deciliter kalamata oliver, urkärnade
- olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 deciliter rostat bovete
- 1 kvist rosmarin
- svartpeppar
Gör så här:
- Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2 minuter.
- Halvera tomaterna.
- Krydda med peppar.
- Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
- Smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.
Bra att veta om fänkål:
Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller de bättre ihop under tillagningen.
Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.
Rosta helt bovete
Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan bovetet är varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.
Bild: Yle / Carina Ahlskog
Strömsö,recept,Paul Svensson,Fänkål,tomat