Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

Från 2018
Fänkålsgratäng med stekta tomater - Spela upp på Arenan

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Fänkålsgratäng

Ingredienser:
(4 portioner)

  • 4 st fänkål
  • 30 gram parmesan
  • 2.5 deciliter grädde
  • 2 st äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:

  1. Skär fänkål i tunna klyftor.
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills de är nästan mjuka.
  3. Lägg i en oljad form.
  4. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
  5. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
  6. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills äggstanningen blir gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

Stekta tomater i en stekpanna.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Ingredienser

  • 8 inhemska tomater
  • 1 deciliter kalamata oliver, urkärnade
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 deciliter rostat bovete
  • 1 kvist rosmarin
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2 minuter.
  2. Halvera tomaterna.
  3. Krydda med peppar.
  4. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
  5. Smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.

Bra att veta om fänkål:

Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller de bättre ihop under tillagningen.

Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

Rosta helt bovete

Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan bovetet är varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Diskussion om artikeln