Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marcus gren togs bort från det paralympiska tävlingsprogrammet – seglingssatsningen byttes ut mot nationalsporten

Från 2018
Uppdaterad 14.06.2018 14:39.
Marcus Kavaleff har inlett en ny satsning på spjutkastning för handikappade.
Bildtext Marcus Kavaleff kastade nytt rekord i GP-tävlingen i Esbo.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Marcus Kavaleffs stora dröm har i flera år varit att få representera Finland i de paralympiska spelen. Den drömmen fick en ordentlig törn då seglingen rykte från Tokyos grenutbud.

Seglingen kommer inte att finnas på det paralympiska programmet i Tokyo 2020. Om den finns med i Paris 2024 är ett stort frågetecken.

Med den informationen i bakhuvudet valde Marcus Kavaleff att plocka fram plan B.

– Det skulle ha känts osäkert att satsa vidare mot 2024 utan att veta om seglingen återvänder till tävlingsprogrammet eller inte, berättar Marcus Kavaleff för Yle Sporten i samband med friidrottens GP-tävling i Esbo.

– Jag har varit med i den paralympiska kommitténs träningsgrupp för unga idrottare och på vårt sista läger i november 2017 testade jag för första gången att kasta spjut. Det kändes bra och då tränarna sade att jag har potential att nå en internationell nivå valde jag att inleda en ny satsning mot de paralympiska spelen.

Ny tävling – nytt rekord

Friidrotten är en gren som inte behöver oroa sig för sin paralympiska status. Det ger 18-åringen från Esboviken en trygghetskänsla som är viktig.

– Jag vill ha ett säkert mål med min satsning. Dessutom är nivån på spjutkastning på väg uppåt i Finland. Att vi finns med på GP-tävlingarnas program är också en bra sak.

Marcus Kavaleff gjorde sin tävlingsdebut i Vanda i slutet av maj. Då flög det 600 gram tunga spjutet 12,51. I den första GP-tävlingen i Esbo nådde han en ny milstolpe.

– Mest är jag nöjd över att det nya rekordet börjar med siffran 13, säger han om sitt kast i den andra omgången som mätte 13,03.

I Esbo räckte det till en tredje plats bakom Janne Saario och Santeri Karvo. Här bör påpekas att idrottare med olika handikapp tävlade i samma klass. Kavaleff tävlar i klassen F33.

EM kan komma för tidigt

Kavaleffs följande tävlingar blir i Kuortane och spjutkarnevalen i Pihtipudas. Europamästerskapen i Berlin arrangeras i slutet av augusti men så långt vill Kavaleff inte blicka.

– Vi måste komma ihåg att jag började med spjutkastning i november och har först två tävlingar i bagaget.

Vad skulle det krävas för att du skulle vara med i Berlin?

– Om jag har förstått rätt så är EM-gränsen 15,50. Jag vågar inte ännu säga att jag är kapabel att kasta så långt. Jag skulle vara nöjd om jag klarar 14 meter i sommar.

Brist på kaststolar

Att träna spjutkastning är inte det enklaste för 18-åringen som representerar Esbo IF i friidrott.

– Jag behöver alltid ha någon med mig och äger ingen egen kaststol. Därför gäller det att koordinera träningarna med övriga handikappade spjutkastare som bor i södra Finland.

Det finns ingen serietillverkning av kaststolar vilket kräver en hel del påhittighet av idrottarna och deras bakgrundskrafter.

– De flesta stolarna är självtillverkade. Jag vet att det finns en ledig stol i Åbo som jag hoppas kunna få till användning.

Även på det paralympiska förbundet är man medveten om problematiken.

– Det är absolut ingen optimal situation, säger träningschef Kimmo Mustonen på Finlands paralympiska förbund.

– Men då en idrottare visar tillräckligt stor potential att klara sig internationellt hjälper vi givetvis till med införskaffningen av utrustning.

Via EM och VM mot Paralympics

Kavaleff är färdig att jobba hårt för att nå sitt stora mål. Då grenträningstimmarna är få gäller det att kompensera med alternativa metoder.

– Jag brukar gå på gym för att förstärka kastarmen och mellangärdet då vi handikappade spjutkastare inte kan utnyttja benen, berättar Kavaleff som även spelar basket och innebandy i rehabiliteringscentret Synapsia i Helsingfors.

14 meter är som sagt målet för den här spjutsommaren.

Vad krävs för att du skall klara dig internationellt?

– För att kunna hävda sig utomlands borde jag kasta 15–16 meter. Börjar vi tala om VM och Paralympics är det 18 kanske till och med 19 meter som gäller.

Nästa år arrangeras VM i Dubai där värdnationens idrottare kommer att vara starka.

– De bästa spjutkastarna kommer från Förenade Arabemiraten och Australien. Europas främsta representerar Tyskland och Irland. Nivåskillnaden mellan ett EM och ett VM är ganska stor.

Marcus Kavaleffs paralympiska dröm är alltså fortsättningsvis vid liv. Tävlingssatsningen har bytts från segling till spjut vilket har sina för- och nackdelar.

– Efter att ha satsat på fem somrar på segling och klassen 2,4 mR är jag givetvis missnöjd över att det blev på hälft. Men samtidigt känns det roligt att försöka nå mitt stora mål i en stor och populär gren som spjut, avrundar Marcus Kavaleff som fortsättningsvis kommer att ha segling som sin hobby.