Piffa upp dina rabarberefterrätter med grillad rabarber
Från 2018
Publicerad 19.06.2018 11:35.
Uppdaterad 02.06.2021 15:10.

Rabarber på grillen är en riktig höjdare. Här bjuder Paul på två recept med grillad rabarber. Det är barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarberkräm i knyte.
När du grillar rabarber skall du välja stjälkar som är rejält röda i skalet, de ger den vackraste färgen.
Rabarbersoppa
Ingredienser, 2 pers:
- 4 st rabarber
- 5 dl socker
- 1 st citrongräs
- 1 st kanelstång
- 5 st kardemummakapslar
- 7 dl vatten
- 1dl jordgubbssaft
- 1 st citron
- 2 msk vaniljglass
- 2 st skorpor
Bild: YLE/Strömsö
glass,strömsö,jonathan granbacka,paul svensson,rabarber,rabarbersoppa
Gör så här:
- Skala rabarbern och skär av ändarna.
- Ta kärnorna ur kardemummakapslarna, krossa den tjocka delen av citrongräset något.
- Koka upp rabarberrenset med socker, citrongräs, kanelstång, kardemumma, jordgubbssaft samt vatten så att det täcker.
- Låt puttra i ca 15 minuter.
- Grilla rabarbern på båda sidorna så att den får lite svärta.
- Skär på längden och i små bitar, lägg i kastrull.
- Sila över rabarberlagen, riv citronskal över och låt sjuda ett par minuter tills rabarbern mjuknar.
- Låt svalna.
Servera med socker- och kanelskorpor i bitar på botten och en kula god vanliljglass ovanpå.
Rostad rabarberkräm
Ingredienser, 2 pers:
- 4 st rabarber
- 1 dl jordgubbssaft
- 1 dl socker
- 2 tsk potatismjöl
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- ev. 1 st lakritsstång
Bild: YLE/Strömsö
jordgubbar,strömsö,jonathan granbacka,grädde,lakrits,paul svensson,grilla,rabarber,rostad rabarber
Gör så här:
- Skala och skär rabarbern i grova bitar och vik in i aluminiumfolie. Tillsätt socker, jordgubbssaft och pudra över potatismjöl.
- Vik paketen täta och baka på grillen 10-15 minuter tills rabarbern har karamelliserats och fått en krämig konsistens.
- Lyft och häll över i en skål.
- Rör lätt med en gaffel så rabarbern mosas.
- Riv eventuellt lakrits över eller pudra över lite ekologisk lakritsrot för att ännu höja smakupplevelsen.
Servera med grädde blandad med mjölk eller kaffegrädde.