Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Redaktör skulle spela in fågelsång – blev attackerad av ilsken bäver

Från 2018
Se en ilsken bäver anfalla en naturredaktör - Spela upp på Arenan

Naturredaktören Juha Laaksonen cyklade längs en sandväg i Kuusamo då han möttes av en arg bäver i sommarnatten.

Tidigt på morgonnatten på onsdag skulle Laaksonen spela in fågelsång. På vägen överraskades han av något som rörde sig i diket.

– En bäver på en torr tallmo intill en sandväg! Om jag inte hade en video på situationen så skulle ju ingen tro det, sade Laaksonen i programmet Luontoilta i Yle Radio Suomi i onsdags.

Laaksonen hoppade av cykeln, ställde ner sin inspelningsapparat och gick närmare bävern för att ta bilder, men då rusade bävern mot honom.

– Bävern tittade ilsket på mig, fräste och försökte komma på mig. Jag blev tvungen att backa. Den gick över inspelningsapparaten och cykeln, och var på ganska dåligt humör, sade Laaksonen.

Bävern undviker oftast människor

Enligt Luontoiltas naturexpert Heidi Kinnunen rör sig bävern om natten då den letar efter nytt revir. Under sitt första och eventuellt andra levnadsår bor bävern på samma revir som sina föräldrar, och efter det letar den efter ett eget revir.

Den arga bävern som Laaksonen mötte kan ha varit en ung individ som letar efter sitt första egna revir.

Enligt Laaksonen undviker bävern oftast människor. En ilsken bäver är inte att leka med, eftersom den har tänder som kan gnaga av träd, och lätt kan bita av också människans fingrar.

Efter att Laaksonen hade filmat en stund gick han längre bort för att ge bävern lugn och ro. Bävern återvände inte till diket direkt, utan fortsatte längs vägen. Laaksonen cyklade efter den på ett längre avstånd i 100–200 meter innan bävern försvann ner i diket igen.

Laaksonen sade att det var en av de tre bästa naturobservationerna han varit med om.

– Vilket ljud bävern hade! Svansen smällde fruktansvärt hårt mot sandvägen, sade Laaksonen i Luontoilta.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Äkäisen majavan uhittelu tallentui videolle – "Jouduin todella perääntymään" av Sanni Harmanen.

Diskussion om artikeln