Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyttisungdomar bojkottar kommunens nya mopedverkstad

Från 2018
Man på moped
Bild: Mostphotos

När Pyttis kommun beslöt sig för att säga upp det ekonomiska stödet till en välfungerande mopedverkstad och i stället öppna en ny, väckte det starka känslor hos ungdomarna.

Men är ungdomarna intresserade av en ny mopedverkstad?

– Troligtvis kommer de ungdomar som var med i det första mopedverkstadsprojektet inte att besöka det nya stället, säger Tommy Malinen som är medlem i Pyttis ungdomsfullmäktige.

Han säger att ungdomarna till en början var väldigt besvikna på att kommunen slutade stöda den mopedverkstad de själva grundade. Ungdomarna ansökte om understöd och hittade lokaler för verkstaden.

Däremot tror Malinen att framtida generationer och mopedförare kommer att hålla till i den nya verkstaden.

Gammal affär blir ungdomslokal

Enligt uppgifter på Pyttis kommuns webbplats är arbetet med den nya mopedverkstaden i full gång. Det är en gammal Sale-affär som ändras om till att bli den nya verkstaden.

Mopedverkstaden är en del av en större ungdomsgård som kommunen grundar. Till gården hör bland annat också en cykelverkstad och en replokal för unga musiker.

Mopedverkstaden invigs på lördag.

Vill inte stöda kommunens verksamhet

Ungdomarna i Pyttis är tudelade gällande kommunens agerande. En del stöder kommunens beslut.

Men enligt Tommy Malinen finns också de ungdomar som inte längre vill ha något alls att göra med kommunen.

– Jag själv litar inte på tjänstemän mera. Jag tycker inte om kommunens agerande och vill inte delta i deras aktiviteter, säger Malinen.

Det finns också helt praktiska orsaker till att ungdomarna inte vill besöka den nya mopedverkstaden.

– Många av dem som grundade den första mopedverkstaden är nu myndiga och har bilkörkort. Därför är intresset för mopedverkstaden inte det samma som förut.

Bråk om mopedverkstaden

För något år sedan klagade invånare i Pyttis på att det var stökigt och att ungdomar förde oljud med sina mopeder. Då tog bland annat Pyttisungdomen Julius Renlund initiativ till en mopedverkstad.

Mopedverkstaden fick positiv feedback av både ungdomar och invånare. Det blev mindre stökigt i Pyttis och Renlund bjöds in till slottsbalen tack vare sina insatser.

Men sedan beslöt kommunen att sluta stöda föreningen som driver mopedverkstaden. I stället skulle kommunen öppna en egen, som invigs den här veckan.

Orsaken var att kommunen ansåg att föreningen som drev mopedverkstaden i Huutjärvi inte övervakade ungdomarna tillräckligt noga. Enligt ungdomsväsendet hade ungdomarna bland annat använt snus.

Diskussion om artikeln