Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ralf Björklund har arbetat som nödcentralsoperatör i nio år: “Givande men tungt – man vet aldrig vad som händer när man svarar i telefonen”

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 08:06.
ledande nödcentralsoperatör ralf björklund i blå skjorta med vit vägg i bakgrunden.
Bildtext Ralf Björklund har inga planer på att byta arbetsplats: "Jag kommer nog bli kvar här så länge jag kan"
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Åbobon Ralf Björklund är konditor till utbildningen - intresset som nödcentralsoperatör fick han genom den frivilliga räddningstjänsten i Raseborg.

Sedan 2009 har han jobbat vid nödcentralen och i dag är han ledande nödcentralsoperatör I Åbo.

– Dagarna är långa och många gånger arbetar man 12 timmar i dygnet, men man får ha kaffepauser emellanåt och diskutera och ha roligt med arbetskamraterna mellan samtalen, berättar Björklund.

Björklund beskriver sitt arbete som tungt och krävande, men givande.

– Det är klart att det känns bra när man skickar ut ambulansen eller om det brinner och man skickar ut brandkåren. Man vet att man kan hjälpa människor och att man faktiskt gjort en stor sak, säger han.

bild på en blå skjorta där det står nödcentralsverket och 112 på.
Bildtext Det här är ett jobb för dem som konkret vill hjälpa människor, säger Björklund, men det passar inte alla.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

"Man måste ha psyket i skick"

Samtal kommer hela tiden och man vet aldrig vad som händer när man svarar säger Björklund.

– Ibland kan det vara ganska tragiska saker som man måste delta i, så inte är det alltid en dans på rosor - man måste ha psyket i skick.

Någon gång kan man få feedback av en medborgare eller den som ringt och som tackar för hjälpen, att den kom fram. Då känner man sig lyckad.

Björklund berättar att den mentala hälsan redan kontrolleras vid uttagningen till utbildningen. Själv fick han sin skolning vid räddningsinstitutet i Kuopio.

– Utbildningen är helt finskspråkig, inte var det många svenska ord där inte, skrattar han.

En gömd arbetsmarknad

Björklund hade inte tänkt på att jobba vid nödcentralen innan han började delta i frivillig räddningsverksamhet i Raseborg där han tidigare hade sitt jobb.

Han tror att många inte vet att de här arbetsplatserna finns.

Huset på Svangränd totalförstördes i branden
Bildtext Det känns bra när man skickar ut ambulansen eller brandkåren. Man vet att man kan hjälpa människor och att man faktiskt gjort en stor sak, säger Ralf Björklund
Bild: Yle / Jonas Sundström

– Alla vet att man ringer 112 och så får man hjälp, men jag kan tänka mig att många inte funderar på vem det egentligen är som sitter där och tar emot samtalet. Inte gjorde jag det heller förrän jag sökte till utbildningen själv, säger han.

Nödcentralsoperatören måste kunna göra många saker samtidigt

Björklund rekommenderar arbetet åt dem som vill hjälpa och jobba med människor. En egenskap som är bra att ha är att kunna göra många saker samtidigt

– Att faktiskt kunna lyssna, skriva och prata tillika. Det låter kanske enkelt, men det är inte alltid så lätt.

Enligt Ralf Björklund måste man som nödcentralsoperatör vara bra på att hantera olika sorters människor. Alla som ringer är i nöd och ofta ganska uppjagade.

– Att då kunna få fram det man behöver - adress, vad som har hänt och motsvarande är inte alltid så lätt. Det krävs bra människokännedom för att klara av den här uppgiften, säger han.

Diskussion om artikeln