Kritik mot tidigare FBI-direktören Comey för hur han hanterade utredningen av Clinton inför valet 2016
Den sparkade FBI-chefen James Comey avvek för mycket från rutinerna men var inte partisk när han utredde Hillary Clintons användning av en privat e-postserver. Det slår en 500-sidor lång internutredning fast.
Det är justitiedepartementets generalinspektör Micheal J. Horowitz som haft hand om granskningen av hur FBI skötte utredningen om Hillary Clintons e-post före presidentvalet 2016.
Under sin tid som utrikesminister använde Clinton en privat e-postserver trots att det inte var tillåtet.
Även om Comey inte var partisk, har hans handlingar ändå skadat FBI:s och justitiedepartementets rykte som en rättvis lagövervakare, står det i rapporten.
Kritik mot hanteringen av Clinton och hennes e-post
Comey har främst kritiserats för sitt beslut att hålla en presskonferens i juli 2016 där han bedömde att Clinton inte ska åtalas på grund av e-postskandalen. Comey konstaterade bara att Clinton och hennes stab varit ”extremt oförsiktiga”.
Med elva dagar till valet meddelade Comey att nya e-postmeddelanden kommit fram och att utredningen öppnas igen.
Två dagar före valdagen skrev Comey i ett brev att det ändå inte fanns några nya bevis och att FBI lägger ner utredningen igen.
FBI avgjorde valet?
Comeys agerande satte enligt Clintons valkampanj i stället fart på Trumps kampanj. Clinton beskyllde senare Comey för att han kostat henne valet.
- Det finns många orsaker till att valet inte var en framgång. Men enligt vår analys väckte FBI-chefen James Comeys brev falska misstankar som stoppade oss, sade Clinton till sina finansiärer efter valförlusten.
Demokraterna ser sig nu friskrivna från anklagelser.
- James Comey gjorde allvarliga misstag, men de var inte politiskt motiverade. Hans offentlighet kring Clinton-utredningen gynnade ju Trumps presidentkampanj, sa Adam Schiff, demokratisk kongressledamot, vid en presskonferens i Washington DC.
Däremot fick allmänheten inte veta något om utredningen om Trumpkampanjens eventuella Rysslandskopplingar. Och det är så det ska vara, sa demokraterna vid sin presskonferens. Det ska inte läcka från FBI.
James Comey har i ett skriftligt uttalande accepterat utredningen, trots att han ”ifrågasätter vissa slutsatser”.
Presidenten ändrar knappast åsikt om politiskt FBI
President Trump har inte själv kommenterat utredningen. Men hans presschef Sarah Huckabee Sanders hänvisar till hans tweets.
Där skriver han bland annat att det är Demokraterna som har uppfunnit en illegal Rysslands-koppling, betalat för utredningen, läckt den åt pressen för att sprida falska nyheter.
Sarah Sanders hänvisade också till att presidenten hela tiden har kritiserat FBI för kopplingar till demokraterna. De påvisas nu i rapporten.
FBI-direktören: "Vi ska lära oss"
FBI-direktören Christopher Wray hittar inga belägg för att organisationen FBI skulle ha tagit politiska hänsyn.
Vid en presskonferens medgav han däremot misstag och dåligt omdöme hos enskilda medarbetare.
- De hålls ansvariga i våra disciplinära organ, lovade direktören Wray. Alla medarbetare runtom i världen måste också lära sig lektionen av detta, kravet på objektivitet och inga politiska kopplingar.
Rapporten föreslår också att FBI:s samtliga mobiler förses med en varningsdekal om att användarna inte kan använda dem för privat kommunikation eller politiska konversationer.
Artikeln har uppdaterats med reaktioner i Washington DC.
Källor: AFP, AP, Reuters