Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miro Aaltonen AHL-mästare: "Första mästerskapet som proffs. Det känns otroligt!"

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 07:36.
Miro Aaltonen inför VM-turneringen 2017.
Bildtext Landslagsspelaren Miro Aaltonen fick fira i AHL.
Bild: Aleksi Alku/All Over Press

NHL-säsongen tog slut redan för en vecka sedan, men i natt paketerades säsongen 2017–2018 också för farmligan AHL:s del. Toronto Marlies med Miro Aaltonen i laget vann Calder Cupen när laget besegrade Texas Stars i finalens sjunde match med 6–1.

Marlies-centern Miro Aaltonen fick en assist i segermatchen och totalt samlade han poängen 4+9=13 på 20 slutspelsmatcher. Också i grundserien var Joensuufostrade Aaltonen en tillgång för laget: han var Marlies fjärde bästa poängplockare med 20 mål och 23 assist på 64 matcher.

Aaltonen beskriver åt Ilta-Sanomat hur stor grej det är frågan om.

– Vann guld med B-juniorerna, men det här smäller lite högre. Första mästerskapet som proffs. Det känns otroligt!

– Vi har ett otroligt lag som spelade strålande hela säsongen. Först vann vi grundserien och sedan slutspelet. Vi förtjänade det här mästerskapet.

– Det var fantastiskt att spela den sjunde matchen på hemmais framför vår hemmapublik. Kan det bli bättre, säger Aaltonen till Ilta-Sanomat.

Kapanen: "Aldrig varit gladare"

Utöver Aaltonen fick två andra finländare speltid i Marlies under säsongen. Kasperi Kapanen inledde i farmlaget men lyftes under säsongen till moderklubben Toronto Maple Leafs. I Marlies stod han för 12+12=24 på 28 matcher. I Marlies mål spelade Kasimir Kaskisuo en match med räddningsprocenten 96,3.

Kapanen skriver på Twitter hur överlycklig han blev av att få se sina gamla lagkamrater vinna mästerskapet.

Toronto Marlies vann också grundserien i AHL. Det var Marlies första Calder Cup, men senast ett lag från Toronto vann var år 1982.

I finallaget Texas Stars spelade den före detta Ilves- och HIFK-anfallaren Roope Hintz. I slutspelet var hans poängsaldo 4+8=12 medan han i grundserien fick 35 poäng (20+15).

Via denna länk kan man se matchens höjdpunkter samt se spelarna fira mästerskapet.

Diskussion om artikeln