Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hundra miljoner egyptier jublar – Salah uppges vara redo för spel

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 14:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

En hel nation drog en kollektiv suck av lättnad. Egyptens superstjärna Mohamed Salah har återhämtat sig från sin axelskada och kan spela i Egyptens VM-premiär mot Uruguay. Sändningen på TV2 inleds klockan 14.30.

Egypten-Uruguay, grupp A
Centralstadion i Jekaterinburg, klockan 15.00

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Chriso Vuojärvi.

Egyptens läge: Saligt

Väntan är över. Efter en paus på 28 år spelar Egypten igen i ett VM-slutspel. Med Mohamed Salah redo för spel.

I och med det steg VM-febern i landet till kosmiska dimensioner.

– Jag kan nästan garantera till 100 procent att Salah kommer att spela. Om inte något oväntat sker i sista minuten. Vi är alla mycket optimistiska över att han kommer att vara på plan, sade Egyptens chefstränare Hector Cuper igår.

Salahs återkomst leder till att många glömmer att Egyptens VM-uppladdning inte gått enligt noterna. Sedan Liverpools anfallsstjärna sköt faraonerna till VM efter två mål i VM-kvalmatchen mot Kongo i oktober, har Egypten spelat sex matcher i svit utan seger.

Genrepet mot Kuwait slutade 0-0.

Uruguays läge: Nya vindar blåser

Snacka om tur i lottningen. Gruppmotståndarna Egypten, Ryssland och Saudiarabien ger inte precis skrämselhicka i Montevideo.

Oscar Tabarez är fortfarande chefstränare för Uruguay, vilket betyder att laget minimerar riskerna. Ytterbackarna attackerar endast då det är ett måste. Man har fortfarande spetskompetens på topp i form av Luis Suarez och Edinson Cavani.

På mittfältet blåser däremot nya vindar. En ny skickligare uruguayansk mittfältsgeneration har tagit över. Matias Vecino glänste i Inter under den gångna säsongen och hans och Juventus Rodrigo Bentancurs passningar ger Uruguay en ny dimension.

Luis Suarez är hur som helst lagets viktigaste spelare. Knappast någon spelare kommer till VM med större revanschlust än Barcelona-strikern. Hans två tidigare VM har slutat i utvisningar (avsiktlig hands i kvartsfinalen 2010 och fyra år senare bet han Italiens Giorgio Chiellini i ryggen). Lyckas han hålla sig i skinnet i Ryssland?

Luis Suarez.
Bildtext Luis Suarez är en viktig kugge för Uruguay.

Snackisen: VM-rekord i fara

Mohamed Salahs skada är givetvis det stora diskussionsämnet, men i skuggan av honom kan målvakten Essam El-Hadary skriva VM-historia.

Den egyptiska lagkaptenen blir alla tiders äldsta VM-spelare om han får spela, vilket är sannolikt. Essam El-Hadary är 45 år 151 dagar gammal i dag.

Essam El Hadary kan bli äldst av alla VM-spelare.
Bildtext Den här 45-åringen kan skriva VM-historia.

Colombias målvakt Farid Mondragon har rekordet för närvarande. Mondragon var 43 år och 3 dagar då han hoppade in i 4–1-segern över Japan i VM för fyra år sedan.

Håll koll på: VM-arenan

Bilderna på ombyggda Centralstadion i Jekaterinburg blev en viral hit för ett drygt år sedan. Arenan renoverades för att uppfylla Fifas krav.

Inget konstigt med det. Det märkliga består i att man byggde en extra läktare utanför stadion för att höja stadions publikkapacitet med 12 000 stolar.

Stadion i Jekaterinburg är minst sagt originell.
Bildtext Stadion i Jekaterinburg är minst sagt originell.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Referentens tips:

Hector Cuper må nästan garantera att Mohamed Salah kommer att spela, men jag är inte helt övertygad. Varför riskera att skadan slås upp på nytt mot Uruguay då nyckelmatcherna mot Ryssland och Saudiarabien är på kommande?

Oberoende om Salah spelar eller inte känns Uruguay för stabilt, för rutinerat och för bra för Egypten att rå på. Uruguay vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln