Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invandrarbarn som separerats från föräldrar med tvång skickas till en fönsterlös byggnad med 1 500 okända barn - "USA vill avskräcka flyktingar"

Från 2018
Centralamerikanska immigrantfamiljer beger sig till den katolska kyrkans härbärge efter att gripits av myndigheter
Bild: AFP / Lehtikuva

Hur känns det att vara tio år gammal, separerad från mamma och pappa utan att förstå varför, för att sedan transporteras till en gigantisk fönsterlös byggnad där det finns 1 500 andra barn som man aldrig har sett förut?

Den här verkligheten har beskrivits av en grupp journalister som nyligen släpptes in på USA:s största härbärge för papperslösa barn.

Det var första gången medier släpptes in sedan president Donald Trumps administration meddelade att det råder "nolltolerans" mot papperslösa invandrare.

Hur känns det för barnen när lampan släcks till natten och de lämnas ensamma med sina tankar?

Det har anlänt många barn under den senaste tiden, och en extra bädd har förts in i varje rum vilket betyder att fem barn sover i ett cirka 20 kvadratmeter stort rum.

I det ovannämnda fallet var det fråga om en tillställning för medier, och journalisterna fick inte intervjua något barn.

Enligt journalisterna var inkvarteringsutrymmena rena, och det fanns personal som aktiverade barnen. Ingen grät och ingen blev lämnad ensam.

Men följande fråga inställde sig för journalisterna: Hur känns det för barnen då lampan släcks till natten och de lämnas ensamma med sina tankar?

Före detta stormarknad används som logi

Antalet unga som kommer över gränsen söderifrån har ökat under de senaste åren. Ungdomarna kommer ofta ensamma, utan föräldrar. Många söker asyl på grund av våld och andra problem i Centralamerika.

Övergivna skor vid gränsen mellan USA och Mexiko.
Bildtext Övergivna skor vid gränsen mellan USA och Mexiko
Bild: AFP / Lehtikuva

Antalet barn som tagits i förvar har ökat under de senaste veckorna. Det är en följd av att president Trumps administration börjat åtala papperslösa.

I Casa Padre - en gammal Walmart-supermarket - förvaras närmare 1 500 pojkar i åldern 10–17 år. De har gripits i sambands med att de försökt ta sig över gränsen till USA. Till Casa Padre förs också de barn som har separerats från sina föräldrar vid gränsen.

Barnen omhändertas på många sätt

Barnen får tre mål mat om dagen och två mellanmål. De har tillgång till videospel och biljardbord, och de får undervisning i engelska och amerikansk samhällskunskap.

Medicinsk personal kan hjälpa dem med hanteringen av hantera traumatiska upplevelser och andra psykologiska problem.

Utomhus får barnen vistas i två timmar - en timme på morgonen och en timme på eftermiddagen. Då får de möjlighet att spela fotboll och basket.

Trots det tillbringar de flesta barn sin tid inomhus i en stor hall vars väggar är försedda med citat av USA:s president.

Ett citat som är kopplat till en bild av Donald Trump lyder:

"Ibland är det så att då man förlorar en strid så finner man ett nytt sätt att vinna kriget."

Myndigheterna i Casa Padre säger att målet är att återförena familjerna.

Utrymmen behövs för barnen - armébaser och fängelser ett alternativ

Enligt BBC finns det ett nätverk av härbärgen som inhyser över 11 000 barn och unga som antingen har kommit till USA ensamma, eller har separerats från sina föräldrar vid gränsen när de gripits av immigrationsmyndigheter.

Övergivna butiker och gamla skolor används som anläggningar där papperslösa immigrantbarn kan placeras.

Nu börjar de federala myndigheterna överväga att skapa tältstäder på armé- och flottbaser för att möta behovet. Hundratals immigranter har redan förts till temporära härbärgen som etablerats inne i fängelser.

I går meddelade myndigheterna att tillfälliga tältbyar ska byggas upp i Texas, nära gränsstationen i Tornillo. Avsikten är att 360 ungdomar ska inhysas där.

Beskedet ledde till upprörda reaktioner, och den demokratiska senatorn José Rodríguez påpekade att "det här något som totalitära stater sysslar med".

Flyktingar ska avskräckas

Donald Trumps administration skärper hanteringen av papperslösa familjer för att avskräcka nya flyktingar från att ta sig över gränsen till USA.

Justitieministern Jeff Sessions deklarerade i april att det råder "nolltolerans", och att åtal väcks mot människor som tar sig in i landet olagligt.

I maj konstaterade Sessions att "om du smugglar in ett barn så kommer vi att åtala dig, och ditt barn kommer att separeras från dig i enlighet med lagen. Om du ogillar det här ska du låta bli att smuggla ditt barn över gränsen."

Demonstration i New York mot separering av familjer i immigrationspolitiken
Bildtext Demonstration i New York mot separering av familjer i immigrationspolitiken
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Att många barn separeras från sina föräldrar vid gränsen får hård kritik.

Människorättsorganisationen ACLU har hotat med att stämma Trumps administration för att den tillåter myndigheterna att separera barn från deras föräldrar.

Vita huset försvarar sig med bibeln

Vita huset använder bibeln för att försvara sin politik.

- Jag skulle vilja citera aposteln Paulus och hans klara och visa befallning i Romarbrevet 13: "Man ska följa regeringens lagar eftersom Gud har föreskrivit dem i avsikt att skapa ordning", sade justitieministern Jeff Sessions i går i ett tal till poliser i Indiana, skriver NBC.

En reporter frågade strax därefter pressekreteraren Sarah Sanders var i bibeln det står att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn.

- Jag vet inte vad justitieministern hänvisade till, men jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthålla lagen. Det här återkommer hela tiden i bibeln, svarade Sanders enligt The Guardian.

Invandrare från Honduras vid gränsen mellan USA och Mexiko
Bildtext Ett barn från Honduras gråter då hennes mor kroppsvisiteras vid gränsen mellan USA och Mexiko
Bild: AFP / Lehtikuva
Ett barn från Honduras gråter då hennes mor kroppsvisiteras vid gränsen mellan USA och Mexiko
Bildtext En
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: ABC News, NBC News, New York Times, Guardian

Diskussion om artikeln