Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många i Finland slarvar med solkrämen – ”Folk använder för lite eller glömmer bort den helt”

Från 2018
Uppdaterad 19.06.2018 10:08.
Ett barn som smörjar en kvinnas rygg.
Bild: Mikhaylov Oleg/Mostphotos.

Kosmetologen Lisa Malinen på Hansatorgets apotek rekommenderar att man väljer en solkräm som har så hög solskyddsfaktor som möjligt.

Malinen syfta då på en solkräm med solskyddsfaktor 30 eller 50.

- Skillnaden mellan dem är främst att om man använder den med femtio kan man vara i solen en längre tid.

Solskyddsfaktor 50 går bäst åt

Farmaceut Tua Nordqvist på Kaskis apotek berättar att kunderna oftast väljer solkräm med solskyddsfaktor 50. Men vuxna väljer olika solkrämer för sig själv och sina barn trots att de kunde använda samma, säger Nordqvist.

- I solkrämer riktade åt barn finns det oftast mindre kemikalier och de har en tjockare konsistens. De är lika effektiva som solkrämer åt vuxna. Orsaken till att de är riktade åt barn är för att barn kan vara känsligare för kemikalier och starka dofter.

Man ska också använda solkräm då det är mulet

― Kosmetolog Lisa Malinen.

Välj solkräm enligt syfte, ålder och väder

Utbudet på solkrämer har blivit bredare under de senaste åren. Malinen rekommenderar olika krämer till olika syften.

- Då man tänker gå och simma ska man välja en vattenfast solkräm och om man ska ut och sporta eller vandra kan man välja en annan solkräm som håller bra trots att man svettas.

- Man kan även välja en solkräm med en lägre solskyddsfaktor, till exempel 20, om man inte bränner sig lika lätt. Eller då det är mulet, då man också ska använda solkräm, går det att använda en kräm med lägre solskyddsfaktor, säger Malinen.

Samppalinna simstadion
Bildtext Många trivs på Samppalinnas simstadion då det är soligt.
Bild: Heini Ruohonen

Mera solkräm och oftare

Vi finländare har blivit bättre på att ta hand om vår hud men enligt Seppo Saari, som är specialiserande läkare inom hud- och infektionssjukdomar, kunde vi bli ännu bättre på det.

Han rekommenderar solkräm med den högsta möjliga solskyddsfaktorn.

- Vissa är väldigt bra på att ta hand om sin hud medan andra inte alls bryr sig. Största problemet är att många kanske använder solkräm men sätter alltför lite eller i värsta fall glömmer helt bort den, säger Saari.

Det är viktigt att använda solkräm för att den skyddar huden från de starka UV-strålningarna som i sin tur ökar risken för hudcancer och andra förändringar i huden.

Speciellt viktigt är att se till att barnen inte bränner sig i solen. Där har föräldrarna ansvaret för att skydda sina barn.

Hudcancer har blivit vanligare

Det att man bränner sig ett par gånger leder inte automatiskt till en ökad risk för hudcancer. Men Saari påpekar att risken för vissa typer av hudcancer ökar också trots att man inte bränner sig.

Till exempel risken för basalcellcancer är högre om man har vistats långa tider i solen hela sitt liv, trots att man inte bränt sig.

- Jag älskar att vara i solen men är samtidigt rädd för den på grund av hur mycket förändringar jag ser nuförtiden. Därför väljer jag att vara i skuggan så mycket som möjligt och ser till att använda solhatt och tillräckligt med solkräm, säger Saari.

Simvakt på Samppalinna simstation
Bildtext Simvakt Jussi Heikkilä bränner sig lätt i den starka solen.
Bild: Heini Ruohonen

Många glömmer att sätta solkräm tillräckligt ofta

Samppalinnas simstadion är fylld med människor som njuter av vädret. Men för många verkar det vara en utmaning att komma ihåg att sätta solkräm tillräckligt ofta.

Familjepappan vid barnpoolen medger att han inte kommer ihåg att sätta solkräm tillräckligt ofta vilket leder till att han lätt bränner sig.

- Jag använder själv solkräm med den högsta solskyddsfaktorn. Mina barn använder en annan solkräm än jag men med lika hög skyddsfaktor. Men det är jag som får se till att de sätter solkräm tillräckligt ofta. De bränner sig lika lätt som jag.

Simvakten Jussi Heikkilä står vid simbassängen flera timmar om dagen. Han har ljus hy och bränner sig lätt.

- Vanligtvis räcker det att jag sätter solkräm en till två gånger per dag men på jobb sätter jag betydligt oftare. I början av sommaren använder jag solkräm med solskyddsfaktor 30 eller 50 men när huden har vant sig vid solen använder jag krämer med lägre solskydd, säger Heikkilä.

Diskussion om artikeln