Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oskar rekryterade Ahmed: Vi behöver hans kunnande för att anställa invandrare

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 11:22.
Oskar Berndtsson köpte upp Ahmed Hassans rekryteringsfirma.
Bildtext Rekrytering av invandrare är ett hett område, därför ville vi köpa upp Ahmed Hassans firma och hans knowhow, säger Oskar Berndtsson, koncernchef vid Euro Work.
Bild: Yle/Anna Savonius

Vi behöver specifika nätverk och kontakter till olika invandrargrupper i Finland. Därför köpte vi upp Ahmed Hassans rekryteringsfirma och via den, hans kunnande, som blir allt viktigare på arbetsmarknaden, säger Oskar Berndtsson vid Euro Work.

Invandrarnas sysselsättningsgrad är lägre än finländarnas, 10 till 15 procent lägre i medeltal, visar uppgifter från Arbets- och näringsministeriet. Samtidigt ses invandrarna som en allt viktigare arbetskraftsresurs - särskilt under pågående högkonjunktur.

- Jag har kontakter till moskéer, kulturcentrum och åtta olika invandrargrupper i huvudstadsregionen, berättar Ahmed Hassan, som gått i skola på svenska i östra Helsingfors. Han besitter ett viktigt nätverk, som fick ett större rekryteringsbolag att reagera.

För ett drygt år sedan grundade han FindWork i Östra Centrum i Helsingfors, en strategiskt viktig plats, då invandrartätheten just här är stor och tröskeln att sticka sig in på hans kontor är låg.

- Personlig kontakt räknas vid rekrytering av invandrare, säger Hassan. Digitala tjänster och cv är svåra att handskas med för många invandrare - och tyvärr förekommer diskriminering fortfarande. Ingen ser på cv:n om efternamnet är fel.

Svårt för invandrarunga att inse betydelsen av ett jobb om pappa inte jobbat på 20 år

Hassans kommentar bekräftas av Arbetsministeriets Anna Bruun.

- Vi vet att om en finländare och en ryss skickar in en ansökan så noteras inte den ryska. Det här är tydlig diskriminering, säger Bruun, som verkar som konsultativ tjänsteman vid ministeriet med ensamkommande och integration som huvudsakliga kompetenser.

Ahmed Hassan säger att personliga kontakter blir allt viktigare i rekryteringen, särskilt gällande invandrare. Vi har ringt upp invandrarungas föräldrar för att fråga om deras barn behöver jobb, berättar Hassan.

- Det kan vara svårt att omfatta det här med jobb om pappan i familjen inte jobbat på 20 år, berättar han om utmaningarna. Det handlar också om arbetskultur.

- Som invandrare måste man förstå den finländska arbetskulturen och komma upp till bevis. Då kanske arbetsgivaren kan öppna för andra invandrare, säger Hassan.

Ahmed Hassan är ny projektchef vid Euroworkfinland.
Bildtext Numera jobbar Ahmed Hassan som projektchef för sin nya arbetsgivare med uppgift att rekrytera invandrare i Finland.
Bild: Yle/Anna Savonius

Ledig fredag viktig

Vardagen ser också annorlunda ut för invandrare, trots att de bor i Finland.

- För oss kan fredagen vara viktig som ledig dag - medan veckoslutet är det för gemene finländare. Det här kan bli krävande för arbetsgivarna.

Hassans egen berättelse blev startskottet

Det att rekrytering av invandrare korrelerar med Ahmed Hassan är ingen slump.

- Jag hade själv svårt att få jobb som ung, säger han. Jag gick i svensk skola och sökte jobb som städare i metron.

- Arbetsgivaren frågade om jag kan finska.... och jag svarade med att: Visst gör jag det.

Då märkte han hur svårt det är att komma in i arbetslivet som invandrare. De kulturella skillnaderna var - och är fortfarande stora.

Sedan han var riktigt ung ville han jobba för andra människor och rekrytering blev hans grej. Politik intresserade också.

- Nu grep jag chansen när någon var intresserad av att utveckla mitt koncept med att rekrytera invandrare, säger han vidare om beslutet att sälja firman till en större rekryterare.

Det är skillnad på vem som rekryterar invandrare. Hassan upprepar: Tröskeln måste vara låg för invandrare att ta kontakt.

- Det är inte lätt för invandrare att använda ny teknik och berätta om sig själva. Tilliten är inte heller lätt att uppnå, att skicka in sin cv leder inte till intervju.....

I London var de intresserade av min cv - inte min bakgrund. I Finland är det tvärtom

― Ahmed Hassan

Hassan bodde själv i London i tre år.

- När jag sökte bankjobb där så var de intresserade av min cv - inte min bakgrund. Här är det tvärtom.

- I Finland frågar man efter tillnamnet - och här finns mycket att göra för arbetsgivarna, säger han. Förtroende måste skapas, varje gång vid personliga möten.

Vi har alla ett drömjobb

― Ahmed Hassan

Att rekrytera och hitta rätt arbetsgivare för invandrare skiljer sig inte i grund och botten från vad den som är född i Finland önskar sig: Drömjobbet.

Med sin egen firma hade Hassan kontakter inom servicebranschen - nu har han möjlighet att rekrytera på bredare basis. Svetsare, metallarbetare och shipping är nya branscher för honom.

Behovet av arbetskraft korrelerar med konjunkturerna

― Anna Bruun, Arbetsministeriet

Vid Arbets- och näringsministeriet är man medveten om det stora behovet av arbetskraft, det gäller också invandrare.

- Vi vet att sysselsättningsgraden bland invandrare är 10-15 procent lägre än bland dem som är födda i Finland, säger Anna Bruun, konsultativ tjänsteman vid ministeriet.

Det finns ändå stora skillnader. Från vilket land kommer hen? Flyttar man till Finland på grund av arbete, studier eller av familjeskäl?

- Mest diskuteras ändå de som kommer till Finland som flyktingar.

Anna Bruun är konsultativ tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet.
Bildtext Högkonjunkturen bidrar till att vi nu rekryterar invandrare aktivare än tidigare. Det behövs arbetskraft, säger Anna Bruun, konsultativ tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet.
Bild: Yle/Anna Savonius

Konjunkturerna kan avgöra mycket när det gäller integrering och jobb för de nyanlända.

- Under 1990-talet, då en större mängd somalier kom till Finland upplevde vi en lågkonjunktur och det påverkade de nyanländas framtid starkt. För vissa av dem innebar det att de kom långsamt in på arbetsmarknaden, förklarar Bruun vidare.

- Nu upplever Finland en högkonjunktur, företagen har ont om arbetskraft och det här märks i rekryteringsbehovet.

Bruun förklarar vidare att alla personer utländsk bakgrund mellan 20 och 64 år har sysselsättningsgraden 64.

- Ju längre de varit i landet desto högre sysselsättningsgrad. De som varit 10 år i Finland har sysselsättningsgraden 69 procent - medan den är 74 procent bland dem som är födda i Finland. Så skillnaderna krymper med tiden.

När många nya anländer så stiger ju siffrorna markant. Så är fallet med irakierna som började komma 2015.

- Pålitliga siffror om hur de får jobb får vi först om en längre tid, säger hon.

Invandrarkvinnor är stolta över att komma in på arbetsmarknaden

Bland invandrarna påverkar föräldrarnas integration starkt hur det går för deras barn - både i livet i allmänhet och på arbetsmarknaden.

- Invandrarkvinnor är oerhört stolta när de en gång kommer in på arbetsmarknaden. De är också stolta över den modell de ger sina barn. Det är rörande att se, säger Bruun.

Faktum är att invandrarkvinnor är svårare att få in i förvärvslivet då de ofta får barn efter ankomsten till Finland. De blir längre tider hemma - det här är en förklaring till varför det tagit tid att hitta de somaliska kvinnorna som stannat hemma och integrera dem på riktigt i Finland då barnen vuxit till sig.

Anna Bruun är konsultativ tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet.
Bildtext Anna Bruun arbetar också med integration och frågor kring ensamkommande flyktingbarn.
Bild: Yle/Anna Savonius

Talar man i krasst ekonomiska termer så finns det många finländska företag som vill växa och bli mer internationella. För dem är det viktigt att få tillgång till invandrarnas kunnande.

- Vi är ett samhälle som åldras nu. Allas arbetsinsats behövs nu.

Vi behöver öppenhet, nätverk och pålitlighet. Det får vi via Ahmed

― Oskar Berndtsson, Euro Work
Oskar Berndtsson är koncernchef för Eurowork.
Bildtext Oskar Berndtsson, koncernchef vid Euro Work som rekryterat inom bland annat shipping utvidgar nu till rekrytering av invandrare på finländsk mark. s
Bild: Yle/Anna Savonius

För Ahmed Hassan öppnas nu helt nya vyer inom rekrytering. Förhoppningarna som ställs till honom är höga.

- Vi ser en enorm potential i invandrarsamfundet som arbetskraftsresurs. Vi insåg från början att om vi vill komma in på det här området av HR-tjänster så måste vi uppnå förtroende bland dem, kommenterar Euro Works koncernchef Oskar Berndtsson.

- I Ahmed hittade vi direkt den rätta personen. Vi hoppas han fortsätter vara sig själv och den företagare, som hittar jobb åt dem som söker jobb.

- Han har också goda möjligheter att utveckla vår kundportfolio (läs arbetsgivare). Flera arbetsplatser åt våra arbetssökande, helt enkelt.

Berndtsson säger att han ser en stor attitydförändring inom rekryteringen just nu. Arbetsmarknaden går het och många jobb väntar på rätt person.

- Det har skett en stor förändring under de senaste åren. Kundbolagen har en mycket positivare inställning till rekrytering av invandrare än tidigare.

- Högkonjunkturen gör sitt men generellt har inställningen nog blivit positivare.

Andra företag utnyttjar invandrare, de arbetar inte för dem och deras sak. Det här känns mycket annorlunda vill jag säga

- Det känns bra att känna att min nya arbetsgivare satsar på invandrare. Det har inte hänt mig förut, säger Ahmed Hassan med eftertryck.

- Andra företag utnyttjar invandrare, de arbetar inte för dem och deras sak. Det här känns mycket annorlunda vill jag säga.

Ahmed Hassan säger att hans nya uppdrag som projektledare känns både lagligt och rätt.

- Man ska inte utnyttja individer som inte känner sina rättigheter. För mig har allt handlat om värderingar.

Uppdaterad artikel med länk till Aktuellt17 21.6.18 kl. 11:22

Lyssna på Aktuellt17 med Hassan, Berndtsson och Bruun i länken här nedanför!