Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Knivattacken i Åbo var brott i terroristiskt syfte - Bouanane döms till livstids fängelse

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 17:00.
En av de häktade för knivattacken i Åbo 2017 i tingsrätten.
Bild: Yle/Jesper Alm

Egentliga Finlands tingsrätt har gett sin dom för knivattacken i Åbo centrum den 18 augusti i fjol.

Den 23-årige marockanen Abderrahman Bouanane döms till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök, alla begångna i terroristiskt syfte.

Gärningsmannen åläggs att betala skadestånd för sammanlagt 450 000 euro till offren och deras anhöriga.

Gärningsmannen ska också betala en månatlig ersättning på 950 euro till Hassan Zubier, som fick bestående skador då han hjälpte ett av offren, tills han fyller 65 år.

Därtill åläggs Bouanane att betala offrens rättegångskostnader.

I praktiken är det Statskontoret som huvudsakligen kommer att stå för ersättningarna till offren.

Det största intresset hade riktats mot huruvida det är fråga om ett brott i terroristiskt syfte eller inte. Rätten skulle också ta ställning till om det handlar om mord och mordförsök eller dråp och försök till dråp.

Detta är i och med domen Finlands första terrorismbrott.

Salutorget i Åbo efter knivattacken i augusti 2018.
Bildtext Salutorget i Åbo 18 augusti 2017.
Bild: Yle/Andy Ödman

Bouanane kommenterar inte domen

Gärningsmannen ska avtjäna sitt straff i fängelset i Åbo. Om tingsrättens livstidsdom vinner laga kraft kan gärningsmannen anhålla om att bli villkorligt frigiven tidigast efter 12 år i fängelset.

Abderrahman Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus har varit i kontakt med sin klient via telefon och Bouanane ville inte kommentera domen för honom.

Gummerus säger till Yle att han kommer att besöka Bounane i fängelset på tisdag då Gummerus har hunnit fördjupat sig i domen.

Gummerus kan ännu inte uttala sig om de kommer att överklaga domen till hovrätten eller inte.

Riksåklagare Raija Toiviainen å sin sida är nöjd med tingsrättens beslut eftersom domen nästan helt och hållet följde åklagarnas linje.

Åklagaren och försvarsadvokaten oense om terroraspekten

Åklagaren Hannu Koistinen har krävt att den åtalade döms till fängelse på livstid för mord och mordförsök i terroristiskt syfte.

Enligt åklagaren har Bouanane med sina uttalanden i praktiken erkänt de centrala delarna i åtalet, det vill säga att han radikaliserats, att han ser sig själv som IS-soldat, att han önskar att terrornätverket IS erkänner dådet samt att han ville påvisa att det finns IS-anhängare också i Finland.

Försvaret anser inte att dådet var ett brott i terroristiskt syfte. Enligt försvarsadvokat Kaarle Gummerus hade den åtalade radikaliserats först en månad före attacken och att dådet därmed inte var så välplanerat att det kan klassas som ett terrorbrott.

Bouanane har erkänt dåden som dråp och dråpförsök. I förhören uppgav han att han önskade begå ett terrordåd.

Polisen grep Bouanane genast efter dådet på Salutorget. Polisen sköt honom i låret i närheten av Trätorget i Åbo och stoppade hans flykt.

Diskussion om artikeln